Díjazták a legszebb kerteket Nyíregyházán

A Sóstói Szivárvány Idősek otthonának kertje. Ez a virágoskert lett az idei Kertszépségverseny egyik díjazottja, a Legvirágosabb intézmény címet nyerte el.
Kilenc hektár területen helyezkedik el az intézményünk, úgyhogy ezt a kertet gondozni nagyon nagy munka – mondta Kovács Lajosné, a Sóstói Szivárvány Idősek Otthona vezetője. - A dolgozóink nagyon nagy energiát fordítanak a kert szépítésére, de a lakók is nagyon sokat segítenek. Mindenki odafigyel arra a területre, amit rábíztunk, hogy ott mindig meg legyen locsolva a növény, szép legyen. Ez egy csapatmunka kell hogy legyen.

Nyíregyháza önkormányzata és a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. már harmadik alkalommal hirdette meg a Kertszépségversenyt. A verseny része annak a városszépítő akciónak, amelynek célja a kulturált, rendezett településkép kialakítása, hogy Nyíregyháza minél zöldebb, virágosabb legyen. A NYÍRVV a megyeszékhelyen lévő virágágyások nagyságát évről évre növeli, a díszfelület jelenleg eléri a 3000 négyzetmétert. A burkolt tereken, aszfaltos utcarészeken, ahol nincs lehetőség díszágyak kialakítására, fa virágtornyokat és dézsás növényeket helyez ki. A városüzemeltető társaság célja, hogy ne csak fenntartsa és gondozza a környezetet, hanem erre a városlakókat is ösztönözze.

További képekért kattintson a fotóra!

A közterületeinket a NYÍRVV nagyon szépen rendben tartja. De, amikor Nyíregyháza városképéről beszélünk, hogyan néznek ki a tereink, utcáink, előkertjeink, akkor abba beletartoznak az intézményi területek és a városlakók udvarai, előkertjei is – mondta Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere. - Azt gondoljuk, hogy ennek a versenynek több célja van, az egyik az, hogy mindenki tartsa rendben, ápolja a kiskertjét, legyenek díszei, ékei a városnak, és van egy másodlagos, de nem kevésbé fontos szempont, az, hogy ha mi magunk is részt veszünk a város szépítésében, akkor a közös kertjeinkben sem lépünk rá a virágágyásokra, nem tépjük le a virágokat, megbecsüljük és tiszteletben tartjuk mások munkáját is.

A Kertszépségversenyen folyamatosan bővül a nevezők köre, idén ugyanis a legvirágosabb társasházi és családi házas kert és a legvirágosabb intézmény mellett már a legszebb konyhakert kategóriában is lehetett nevezni. A megmérettetésre 50 nevezés érkezett. A NYÍRVV kertész munkatársaiból álló zsűri augusztusban végigjárta a kerteket és értékelte a látottakat.

Ebben az évben az összhang, a növények társítása volt az, amit nagyon eltaláltak a pályázók – mondta Keczkó János, a NYÍRVV Kft. közterület-fenntartási irodavezetője. - Nem takarta az alacsonyabb növényt a magasabb, a szárazságtűrő és a vízigényes növényeket is megfelelő társításban helyezték el elkülönítve egymás mellé, és az ápolásra sem volt panasz. Én úgy gondolom, hogy azok, akik most neveztek, jobban utánaolvastak a szakmának, és ez a szakértelem látszik a kerteken is.

A Kertszépségverseny ünnepélyes eredményhirdetését és díjkiosztóját Sóstón a Szivárvány Idősek Otthonában tartották meg. A rendezvényen a Legvirágosabb családi házas kert, a Legvirágosabb társasházi kert, a Legvirágosabb intézmény és a Legvirágosabb konyhakert kategóriában is három-három díjat adtak ki. A legszebb kertek tulajdonosai vásárlási utalványt és kertjük gondozásához termőföld és komposzt keveréket kaptak.

A díjazottak:

Legvirágosabb kert-családi ház

1.Lippai Pálné-Váci Mihály u.13.

2.Babicz Pál- Deák Ferenc u.56.

3.Tóthné Vattamány Andrea- Család u. 61/c.

 

Legvirágosabb kert-társasház

1.Bujtos u.24.

2.Fazekas János tér 26.

3.Ószőlő u.170-172.

 

Legvirágosabb intézmény

1.Sóstói Szivárvány Idősek Otthona-Tölgyes u.11.

2.Búzaszem Nyugati Óvoda-Búza u. 7-17.

3.Gyermekek Háza Déli Óvoda-Tünde u.2.

 

Legszebb konyhakert

1.Mányik Andrásné-Búzakalász u.14.

2.Lippay István-Kőlapos

3.Czuczor Gáborné-Debrőbokor 19.

 

Különdíj

Ószőlő u.109.

 

F.A.

(Fotó: Kohut Árpád)