hirdetés
Idén is programot kínál a Sóstói Múzeumfalu az őszi szünetre. Keddtől péntekig minden napra kerül egy központi téma, mely a kilátogató családokat szórakoztatja, közben megkóstolhatják a népi gasztronómia finomságait is.
Hamuban sült krumpli, szilvalekváros kalács, diócsörgő és gyertyamártás. Bőrözés és kemencében sült tök – így szól a nagyon szűkszavú ajánló a Sóstói Múzeumfalu Szünetelj velünk! e heti programjáról.
„Voltunk már máskor is, most kijöttünk a gyerekekkel, mivel őszi szünet van, és lefoglaljuk őket egy kicsit. Édesanyám mondta, hogy van Nyíregyházán falumúzeum, és eljöttünk megnézni. Bandika éppen játszik, a kisebb meg bement kipróbálni a bőrözést” – mondta a debreceni vendég, Fejes-Galla Viktória.
Nem napközis tábor jelleggel, hanem családostól fogadják a gyerekeket jóízű falatozásra, vidám játékra.
„Mindennap más történik a múzeumfaluban. Tematikus tárlatvezetést vehetnek ingyenesen igénybe a vendégeink. Kedden az állatlesen tárlatvezetés lesz, szerdán az illatok nyomán bele kell mindenbe szagolni, szimatolni. Csütörtökön a hangok útján – ez egy új tárlatvezetésünk, és nagyon izgalmas pecséteket gyűjtenek, és közben tele van a falu zajokkal és hangokkal. A pénteki napon pedig a fény útján megyünk, a múzeumfaluban úgy vezetjük végig a vendégeket, hogy a különböző világító eszközöket kell megkeresni a területen” – mesélt a heti programokról Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.
Hosszú sétát kell persze tenni a múzeumfalu nagy területén, de ebben a csodás őszi időben mindenki örömmel járja végig az utcákat és portákat. A tematikus napokhoz tematikus ételek is tartoznak.
„Minden napnak megvan a tematikus népi gasztronómiai vonala is. Így kedden a Tökjó napon természetesen sütőtököt kóstolhatnak. Ezen kívül a kemencében sül majd szilvalekváros kalács, de diós-almás süteményt, illetve hamuban sült krumplit is kóstolhatnak a vendégeink. Minden napnak megvan a maga kézműves tevékenysége is. Bőrözni lehet, gyertyát mártani, a világítással kapcsolatos napunkon, vagy hangszereket lehet készíteni például” – folytatta az ajánlót az igazgató.
Péntekig mindennap eltölthetnek néhány órát a faluban. Szerdán 10–16 óráig illatzsákot és illatos képeslapot készíthetnek, de egyéb falusi illatok nyomába is indulhatnak. Csütörtökön például dióhéjból faragnak hangszert, pénteken aztán kemencében sül majd az alma.