Disznótoros Fesztivál és Böllérverseny – Március 4-én rendezik a népi gasztronómiai eseményt a múzeumfaluban
Fotó: Archív/ Trifonov Éva

Március 4-én ismét a kulináris élvezeteké lesz a főszerep a Sóstói Múzeumfaluban, ahol kóstolójegyekkel lehet majd megízlelni a Disznótoros Fesztivál és Böllérverseny gasztronómiai kínálatában felsorakoztatott ételeket. Szombaton ingyenes lesz a belépés a múzeumfaluba, sőt díjmentes autóbusz-különjárattal utazhatnak a Vasútállomás és a Krúdy Vigadó közötti útvonalon hajnali 6 órától este 6-ig.

22 csapat 30 mangalica sertést dolgoz fel, melyből nagyjából 20 ezer adag étel készül a Disznótoros Fesztivál vendégeinek.

Amikor a rendezvény elindult, az volt a fő cél, hogy a mangalica sertés húsát népszerűsítsük – fogalmazott korábban a szervezők nevében Támba Miklós, a Napkorona Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A versenyben díjazzák a fogópálinkát és a forralt bort. Aztán a zsűri elé kerül a májas és véres hurka, a toroskáposzta, a kolbász, a tepertő és egyéb disznóságok, hiszen a legtöbb versenyző teljes menüsort állít össze egészen a desszertig, a hájas kalácsig.

500 forintos gasztrojegyekkel fizethetnek az ebédért az V. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XXI. Nemzetközi Böllérverseny látogatói. 10 órakor kezdődik a megnyitó, majd délután 3-kor kerül sor az eredményhirdetésre.

Ahogyan az alpolgármester, dr. Ulrich Attila nyilatkozott, olyan programot igyekeztek összeállítani, melyben erős a hagyományőrzés. Lesznek busók és panyolai alakoskodók, népi gyermekjátékok, a színpadon pedig fél 2-től a folklór zenére építő Balkan Fanatik ad koncertet.

Az energiaválság miatt csúszott a döntés, ezért rendezik a Disznótoros Fesztivált böjtidőben, de tiszteletben tartják a vendégek hitét, szokásait és ízlését, így húsmentes ételeket – krumpli- és kenyérlángost vagy lepényeket – is készítenek a csapatok.

A régi baráti és civil társaságok mellett a korábban is indult cégek, társaságok hentesei és segítői jelentkeztek, de újak is lesznek, mint pl. a LEGO vagy az ipari park, illetve versenyeznek az Eissmann és az Electrolux dolgozói is.

Március 4-én, szombaton fél 7-kor nyitják a Sóstói Múzeumfalu kapuit, és kezdődik a hagyományos disznóvágás. A programra ingyenes a belépés, sőt díjmentes különbuszok szállítják a vendégeket a helyszínre.

6 órakor indul a Vasútállomásról az első járat, és 15 óráig félóránként közlekedik. A Krúdy Vigadótól 10–18 óráig óránként megy a busz, mely a két végállomás között csak a Sóstói úti Kórháznál és a Kelet Áruháznál áll meg.