Dolgos vakáció

Nyáron nagyon sok fiatal áldozza fel szabadidejének egy részét arra, hogy dolgozzon. A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól vállalhatnak munkát, de a szünidőben a 15 éves tanulók is dolgozhatnak, ha általános iskolába, szak- vagy középiskolába járnak.

 

Munkát vállalni csak körültekintően szabad!

 

Magyar Norbert, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság sajtóreferense azt mondta, a diákok munkavállalásához adóazonosító jelre van szükségük, amit a 16T34-es nyomtatványon igényelhetnek meg a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. Hozzátette, a diákoknak érdemes munkavállalás előtt érdeklődni a cégekről, amit a NAV honlapján meg is tehetnek. Ebből az adatbázisból kiderül, melyek azok a cégek, amelyek köztartozással rendelkeznek, illetve be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztattak már.

 

Vonatkozó szabályok

 

A diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles, a személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék, amit a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó béréből. Ha munkaviszonyban, vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie. A foglalkoztatónak a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, amire a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallás tervezetéhez. Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött, minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó munkaszerződéshez, az alkalmi munka és idénymunka esetében viszont ez nem kötelező. A munkakeresésben és a munkavállalásban segítséget nyújtanak a dolgozni vágyó fiataloknak a diákszövetkezetek, de mindenki önállóan is feltérképezi a lehetőségeket.

M. E.