Döntött a bíróság: fogház jár Fülöp kutya kínzóinak

 

Állatvédők, állatbarátok gyűltek össze szerda reggel a Nyíregyházi Bíróság előtt. Mindannyian arra voltak kíváncsiak, hogy a Fülöp nevű embertelen körülmények között tartott kutya ügyében milyen döntést hoz a bíróság.

 

Letöltendő börtönbüntetés, az lenne az igazságos, de ezt években nem lehet megmondani. Azt mindenki máshogy gondolja, hogy mennyit, de üljön, az a lényeg.

 

– fogalmazott a bíróság előtt demonstráló Bakos István.

 

 

A Szigethalomről érkezett állatvédők a szigorú börtönbüntetést tartották volna igazságosnak, ezért jöttek demonstrálni. Mások csak arra akarták felhívni a figyelmet, hogy senki se bántsa a kutyákat.

 

Nem tudom megérteni, hogy valaki, hogy bánthatja őket. Nagyon érző lelkűek és nem értem, hogy ez valakinek miért jó.

 

– mondta el Fekete Judit, aki kutyakozmetikus és négy eb gazdája.

 

Állítsuk meg az állatkínzást!

 

A bíróság előtt megjelentek a Szurkolók az állatokért mozgalom tagjai is. A Facebook csoport képviselői azt mondták, mindenféle állatkínzást elítélnek.

 

Magyarországon meg szeretnénk szüntetni az állatkínzást, ami valljuk be szinte lehetetlen, de fel szeretnénk hívni az emberek figyelmét, hogy ne menjenek el olyan állatok mellett, akik rövid láncon vannak kötve, vagy akit elütöttek.

 

– erősítette meg Kapír Richárd, aki a mozgalom pólóját viselte magán.

 

Nem jöttek el a tárgyalásra…

 

Fülöp kutya ügyében fél kilenckor kezdődött a tárgyalás. Hatalmas volt a médiaérdeklődés. A tárgyalóterembe is csak regisztrációval lehetett bejutni. Aztán kiderült, hogy a vádlottak kérelmet nyújtottak be azért, hogy ne kelljen részt venniük a tárgyaláson.

 

Kérték, hogy ne kelljen eljönniük a tárgyalásra, a bíróság ezt a kérelmet jogosnak ítélte meg és engedélyezte, hogy a vádlottak távollétében tartsuk meg a tárgyalást, ezért nincsenek itt.

 

– ismertette dr. Bartók Mária, bírónő. A vádlottak azzal érveltek, hogy az ügy kirobbanása óta többször is atrocitás érte őket, ezért kérvényezték a távolmaradásukat.

 

Az ítélet: letöltendő

 

A bíró ezt követően ismertette az ügyet, a nyomozás részleteit és a szakértők véleményét. Kiderült, hogy a vádlottak, B. Attila és M. Ágnes tagadták az állatkínzást, szerintük a kutya többször is megszökött, ezért kellett megkötni, de a tartás megfelelő volt. A bíróság azonban a tanúvallomások és szakértői vélemények alapján bizonyítottnak látta: a vádlottak tisztában voltak azzal, hogy a kutya el fog pusztulni, de nem törődtek vele.

 

 

Az ügyben ma ítélet is született, mely szerint állatkínzás miatt négy hónap letöltendő fogházra ítélték a vádlottakat. A bíró indoklása szerint a vádlottak a kutya pusztulását okozó zsinór nélkül is kegyetlenül bántak az állattal, de a nyakába bevágó, a nyelőcsövét roncsoló zsinór tette különösen kegyetlenné az ügyet. Az ítéletnél enyhítő körülményként vették figyelembe a büntetlen előéletet, ezért kaptak négy hónap fogházat. A vádlottak védője három nap gondolkodási időt kért a fellebbezés bejelentése előtt.

 

Z. Pintye Zsolt