Dr. Szabó Tünde:  a biztonságra és a gazdaság fejlesztésére szavaztak a nyíregyháziak

Indul az őszi parlamenti időszak, ezt megelőzően megszólítottuk a város képviselőit. Dr. Szabó Tünde, aki országgyűlési munkája mellett kormánybiztosként is segíti a térség fejlődését, úgy látja, az elindult nagyívű gazdaságfejlesztési program eredménye, hogy egyre irigylésre méltóbb helyzetbe kerül a vármegye székhelye, aminek elmúlt másfél évtizedes fejlődését az ideérkezők is elismerik. Első kérdésünk arra vonatkozott, milyen érzés volt ott ülni a vadonatúj Nyíregyházi Stadion nyitómeccsén, melyről ő az elkészülte idején folyton hangoztatta: nagyon fogunk neki örülni és büszkék leszünk rá.

– Fantasztikus! Azóta már voltunk még egy telt házas meccsen, hiszen a Debrecen ellen is sikeresen játszott a csapat (interjúnk még a Diósgyőr elleni meccset megelőzően készült – a szerk.). Nagyon jó volt látni a telt házat és hogy a szurkolók teljes mellszélességgel a csapat mellett álltak. Ez egy új közösségi tér, amire szükség volt, hiszen a régi, az ’50-es évekből ránk maradt stadion már nem adhatta meg, amit egy modern létesítmény biztosítani tud a családoknak, sportszerető közönségnek, ami egyébként alkalmas szórakoztató programok szervezésére is.

Ha szakmailag nézzük a több mint 8000 férőhelyes, kényelmes arénát, fantasztikus élményt tud nyújtani, hogy közelünkben van a csapatunk. Természetesen kell a jó foci, én nem a szerencsében, hanem a munkában hiszek. Ennek eredménye, hogy a legjobbak közé lépett a Szpari, és a világ egyik legnépszerűbb sportágát testközelből, korszerű körülmények között nézhetjük. Ezt az érzést tudja átadni a stadion, amire szerintem minden nyíregyházi büszke lesz a jövőben!

 

Az állami beruházásban megvalósult új Nyíregyházi Stadion a város arculatához is hozzájárul

 

Egy stadion is érv lehet a befektetőknél

– A gazdaságot nézve, amikor egy befektető érkezik a városba, megnézi azt is, hogy milyen sportlétesítményeink vannak. Most már tömegek befogadására alkalmas, modern stadionunk is van, a többi kitűnő sportlétesítmény mellett, beleértve a Continental Arénát, uszodát, jégpályát, a Közép-Európában is egyedi Atlétikai Centrumot – mindez teret ad a belföldi és külföldi sportturizmusnak is.

De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ennek az állami beruházásnak a részeként az élsport mellett a lakosság egészségtudatos mozgását is ki tudjuk szolgálni, gondolva az új műfüves pályákra és Szabadidősport-központra, a több mint 600 méteres rekortán futópályára. Ahhoz, hogy elmondhassuk, sportos város vagyunk, és azért, hogy az egészségünkért tudjunk tenni, bizony létesítményfejlesztések kellenek. Nyíregyháza ezt felismerte, és hogy a városvezetés sportos szemléletű, bizonyítja a 11. évadát megkezdő Mozdulj Nyíregyháza! sikere is.


A Nyíregyházi Állatpark új attrakciója, a Jégvilág az egyik fontos fejlesztése volt a kormányzati Modern Városok Programnak

Érzékelhetőek a város ipari fejlesztései

Dr. Szabó Tündét az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosként is kérdeztük, ami hat vármegyét foglal magában. – Nagyon szerencsés vagyok, mert egy olyan területnek lehetek a kormánybiztosa, amelyre kifejezetten fókuszt helyezett a magyar kormány, és nagyban érinti városunkat és térségét is. Látni lehet Nyíregyházán, milyen fejlesztések indultak el, amik lehetőséget tudnak biztosítani a fiataloknak, a családoknak a nagyarányú munkahely­te­remtéssel, mely a lakosság megtartását is segíti. Ha megnézzük, másfél évtizeddel ezelőtt mi voltunk az egyik legelmaradottabb területe az országnak, mára ott tartunk, hogy egyre irigylésre méltóbb a pozíciónk. Nagyon örülünk annak, hogy a magyar kormány olyan csomagot biztosított számunkra, mellyel a 130 hektáros déli ipari parkos területünk ötszörösével bővül. Ennek előzménye az önkormányzat 2019-es befektetésösztönzési stratégiája, ami ösztönzi a világcégek ideérkezését. Egy részét a befektetési övezetnek már értékesítették is, születnek az új gyárak – fogalmazott.

A Nyíregyházi Déli Ipari Park az egyik jelentős gazdasági centrummá válik a régióban – központi forrásokból

 

Másoknak is feltűnik Nyíregyháza fejlődése

Nyíregyháza országgyűlési képviselőjét az önkormányzati választásról is kérdeztük, melynek eredményeként októberben alakulnak meg az új közgyűlések.

– Júniusban immár negyedszerre kapta meg a bizalmat dr. Kovács Ferenc polgármester úr egy jelentős felhatalmazással, hiszen a Fidesz-KDNP jelöltjei, képviselői is többséget alkotnak. Így úgymond könnyű lesz azt a munkát folytatni, amibe belekezdtünk, hiszen a nyíregyháziak a békére, a biztonságra és a gazdaság fejlesztésére, összességében a jövőnket meghatározó tényezőkre szavaztak.

Sok minden elindult az elmúlt évtizedben, ami szemmel látható: infrastruktúra-fejlesztések, kiemelten az utakra is gondolva, intézményi felújítások, nem is beszélve a turisztikai területről. Mindez igenis érzékelhető az itt élőknek, és aki hozzánk érkezik, azonnal mondja, hogy érződik az a fejlődés, ami egy modern, gazdaságilag erős, stabil város képét mutatja. Fontos a családok támogatása is, a bölcsődék, óvodák, iskolák fejlesztései ezt szolgálják. A cél, hogy legyen jó itt élni és ehhez olyan szolgáltatásokat kell biztosítani a fiataloknak, az idősebb korosztálynak és a családoknak, ami segíti őket.

 

Négy évtized múltán lett kész a város belső körgyűrűje, a nagykörút a hiányzó szakasz négynyomúsításával


Fontos beruházások

A kormánybiztosnak azt a kérdést is feltettük, mi volt az elmúlt időszak számára legmeghatározóbb városi fejlesztése?

– Nagyon fontos volt, hogy a nagykörutat be tudtuk zárni, amire Nyíregyháza polgárai négy évtizedet vártak, és kiemelt kérdés volt a Tiszavasvári úti felüljáró többlépcsős rekonstrukciója is. A Modern Városok Programjában szereplő beruházások is erősíteni tudták a várost, beleértve a Nyíregyházi Állatpark új attrakcióját, a Jégvilágot, a már emlegetett stadiont, és a belvárosban kialakult Kulturális Negyedre is nagyon büszkék lehetünk. A lényeg, hogy döntően megvalósultak az eltervezett fejlesztéseink az elmúlt időszakban, mellyel ki tudjuk szolgálni a kultúra kedvelőit is.