Dr. Szabó Tünde: Köszönet a nyíregyháziaknak! Parlamenti beszámoló az elért eredményekről

A Parlament őszi ülésszakán Nyíregyháza egyéni országgyűlési képviselőjeként számolt be dr. Szabó Tünde az elért eredményekről, és a jövőbeli tervekről is. A képviselő (aki az EMMI sportért felelős államtitkára is egyben) kijelentette, hogy továbbra is elkötelezettek városunk fejlesztésének folytatásában. Ennek alapjaként elsőként a teljesség igénye nélkül sorolt többet az elmúlt időszakban megvalósult eredményeink közül, melyek önmagukért beszélnek. A továbbiakban a képviselőasszony felszólalásából idézünk.

 

Kultúra, oktatás, sport

1,2 milliárd forint forrásból befejeződött a nyíregyházi szabadtéri színpad rekonstrukciója, felújításra került a Benczúr, a Bessenyei tér. 32 önkormányzati fenntartásban lévő óvoda, 9 bölcsőde teljesen megújult, új óvoda is épült, nőtt a férőhelyek száma. 14 Ovi-Sport pálya került átadásra, és az önkormányzat támogatja a gyermekek úszás- és korcsolyaoktatását is. Az átadott új Városi Jégpálya – a versenysport és a szabadidősport mellett – lehetőséget ad a testnevelő tanároknak, hogy itt is megtarthassák a testnevelésórájukat.

Egészségügyi és intézményi fejlesztések

A Városi Rendelőintézet két program keretében teljesen megújult, az elmúlt időszakban a Jósa András Oktatókórház sürgősségi osztálya 1400 négyzetméteren új épületet kapott, továbbá új parkolólemezzel is gazdagodott a megyei kórház. Ezek mellett például a Vasvári Pál Gimnázium, a Zrínyi Gimnázium, a múzeum és más önkormányzati épületek teljes energetikai korszerűsítése is megtörtént.

Közlekedési infrastruktúra

Környezetbarát technológiai megoldásokkal újult meg Nyíregyháza tömegközlekedése, kiszolgáló létesítmények, utak, településhelyek épültek meg, és 41 modern buszt tudtunk megvásárolni, mindezt a kiszolgáló létesítményekkel együtt 7 milliárd forint értékben. Átadásra került a teljes Nyugati elkerülő út, s a barnamezős területek rehabilitációja keretében korszerűsített Tiszavasvári úti laktanyák is, ami növeli a gazdasági fejlődés lehetőségét, a szabadidőpark mellett az üzleti park és a technológiai központ kialakításával. Útfejlesztések valósultak meg, és az új, Nyíregyházát Tokajjal összekötő, biztonságos kerékpárút mellett a város kerékpárút-hálózata elérte a 71 kilométert.

Új szállodák

A „Modern Városok Program" keretében, 1,6 milliárd forint támogatásból megvalósult a Pangea Ökocentrum és Szálloda, megépült egy négycsillagos hotel Sóstógyógyfürdőn, valamint turisztikai és a kulturális örökségünk megőrzése érdekében felújításra került az Ózon Hotel és a Bencs Villa épülete is. Az elmúlt években a Sóstói Múzeumfalu fejlesztésének keretén belül átadtuk a rendezvényházat is.

Közeli tervek

Nézzük, milyen előttünk álló feladatok vannak, milyen fejlesztések várhatók, amelyek jelentősen javítják majd az itt élők életminőségét?

Hamarosan átadásra kerül a nyíregyházi városi fedett uszoda, a Kisfaludy-program keretében megújuló Fürdőház, és a Svájci Lak. Tervezzük a Krúdy Szálló és parkja, és a régi Kállay-kúria teljes megújítását is. Folytatjuk az orvosi rendelők felújítását, a helyőrségi művelődési ház korszerűsítését. Zajlik a nyíregyházi atlétikai centrum fejlesztése és építése, és egy új, modern stadionaréna fejlesztése is hamarosan elindul, amellyel egyidejűleg megújul a stadion teniszpályaközpontja is. Emellett új ipari parkot alakítunk ki a nemzetközi versenyképesség előmozdítása érdekében. Mindezek azt eredményezik, hogy a város munkanélküliségi rátája mára 4 százalékra csökkent, ami óriási eredmény, hiszen a 2010-es években ez a mutató 8,5 százalékos volt.

Köszönöm még egyszer a nyíregyháziak bizalmát. A munkát folytatjuk, a jövőben is felelősséggel és elhivatottsággal fogunk dolgozni, hogy Nyíregyháza még élhetőbb és a XXI. század kihívásainak megfelelő, csodálatos és vonzó legyen.