Drogprevenciós diákfilmet mutattak be Nyíregyházán

Márciusban kossuthos diákok fejéből pattant ki az ötlet, így néhány hónapos munka eredményeképpen született meg a kisfilm. Fókuszában a fiatalokat érintő, súlyos alkohol- és drogfogyasztás negatív következményei állnak. Az ifjú alkotók kiemelték, olyan filmet szerettek volna készíteni, ami a fiatalok nyelvén a fiataloknak szól. Fontosnak érezték, hogy bemutassák azokat a helyzeteket, amelyek ismerősek lehetnek egy buli kapcsán, és amik megfelelő döntéssel elkerülhetők. Ilyenek az indulás előtti alkohol- és drogfogyasztás, az ittas, drogos vezetés, a lányok egyedül hagyása, a kíséret nélküli hazaindulás. Utóbbihoz kapcsolódóan egy régi fontos szabály is felelevenedik, mely szerint a fiúk házig kísérik a lányokat.

 

112 – Hívj segítséget!

 

A készítők szerint sok fiatal nem tudja, hogy rendőrt és mentőt kell hívni, ha baj van. A filmben éppen ezért hangsúlyos szerep jut mindkét szerv munkájának is. Az alkotás elkészítését koordináló Kecskemétiné Szilvási Zsuzsanna igazgatóhelyettes hangsúlyozta, példaértékű a kezdeményezés, és bízik abban, hogy a film pozitívan hat majd az érintett korosztályra.

További képekért kattintson a fotóra!

A film megvalósulásában a gimnázium diákjai és tanárai mellett aktív részt vállalt a rendőrség, az Országos Mentőszolgálat, valamint egy helyi szórakozóhely tulajdonosa is. A készítők a filmet a rendőrség bűnmegelőzési munkájához ajánlották fel, illetve vállalták, hogy az ország valamennyi általános és középiskolájába eljuttatják.

Piszár Tünde

(Fotó: Kohut Árpád)