Drónozz velünk! Rendőrségi tájékoztató a Baleset-megelőzési Bizottságtól
Fotó: Trifonov Éva

Amatőr drónosoknak hirdetett tájékoztató előadást a Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A szabályos üzemeltetésről, a törvényekről, illetve a hatóság légirendészet tevékenységéről is szó volt a Repülőtéren megszervezett programon, ahol az első 30 regisztráló vehetett részt.

Drónok és érdeklődők érkeztek a napokban a Repülőtér megjelölt termébe, hogy a rendőrség illetékese mondja el, mit szabad és mit nem. Ez a játék, hobbi vagy szenvedély olyannyira elterjedt hazánkban is, hogy annak szabályozására hatósági intézkedésre lett szükség. Illetéktelen behatolók, de még a hivatásos repülők légterébe is bejutó eszközökkel szemben születtek a szabályok, amit mindenkinek ismerni és tisztelni kell. 

„Mint kezdő drónos, kíváncsi vagyok, hogy a rendőrség milyen tájékoztatást fog adni. Nemrég vettem drónt, és nem akarok illegálisan repülni” – fogalmazott Gémes Sándor amatőr drónos.

A fiatalemberhez hasonló érdeklődők következtek, hogy meghallgassák a szakember előadását.

A szabályokkal a légiközlekedés biztonságának a megteremtés a legfőbb cél. Hiánypótló tájékoztató volt ez, hiszen civilek érdeklődnek a lehetőségekről.

„A legfőbb a bibliánk, a légirendészeti törvény. Ez a ’95. évi 97-es törvény, de több kormányrendelet rendelkezik még magáról a drónozásról. Az állami, illetve a polgári repülésről a 3839/2021-es kormányrendeletek szólnak. Meg kell néznünk mindenképpen a légijárművekre kötendő biztosításokról szóló kormányrendeletet, és nyilván a légtér igénybevételéről szóló kormányrendeletet” – tájékoztatott Szikszai Tihamér r. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának titkára.

Tisztázandó kérdés volt, hogy mihez kell engedély, és hol lehet azt beszerezni.

Sokféle ember drónozik – fogalmazott az alezredes –, ha egy gyerek ajándékba kap egy játékot, azt megfelelő keretek között használhatja, de egy komolyabb eszköz már engedélyköteles. Szó volt arról is, hogy mire használja a drónokat a rendőrség.

„Többféle módon tudjuk alkalmazni. Legsűrűbben közlekedésrendészeti ellenőrzésre használjuk ezeket a drónokat. Nyilván a kamerája, ami nagy segítségünkre van, pontosabban a kamera hőkamera részével eltűnt személyekkel, illetve migrációs kérdésekkel kapcsolatban tudunk nyomozni, tehát nagyon sokrétű a felhasználása ennek az eszköznek” – folytatta a rendőr alezredes.

A Magyarországon is érvényes EU-s jogszabályok szerint az a drón minősül játéknak, melynek tömege 120 gramm alatti, nincs adatrögzítővel felszerelve, és a pilótától legfeljebb 100 méterre képes eltávolodni. Ezen túl minden drónt és üzembentartót regisztrálni kell. Ezt a 2021-es szabályt aztán több módosítás, pontosítás is követte, mely rendszerezi és minősíti az eszközöket. Itt is érvényes az, hogy a tájékozatlanság nem mentesít a felelősségre vonás alól. 

A Baleset-megelőzési Bizottság a jövőben is tervezi hasonló tájékoztató előadások megszervezését, ezzel is segíti a drónosok repülését, illetve a törvények betartását.

Kapcsolódó galéria

Interaktív előadás a drónok használatáról