Egészségnapot tartottak a Huszár Lakótelepen a Közösen a Kiútért projekt keretében
Egészségnapot tartottak a Huszár Lakótelepen a Közösen a Kiútért projekt keretében

Esélyegyenlőség, felzárkózás, társadalmi kohézió, a város leszakadó és leszakadással veszélyeztetett területein élők közösségi és egyéni társadalmi integrációjának segítése.

Többek között ez a célja a Közösen a Kiútért című komplex projektnek, amely keretében szerdán ingyenes egészségnapot tartottak a déli, azaz a Huszár Lakótelepen. Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója elmondta:

A Keleti Lakótelepről busszal hozzuk át az ott élő érdeklődőket ide, a déli lakótelepre. Sikerült ide hozni a mai napra egy mobil szűrőbuszt, ami a mellkas, azon belül is a tüdőszűréssel kapcsolatos. Ez egy nagyon fontos lépés, hiszen így lakóhelyhez közel biztosítjuk az ellátásokat, vizsgálatokat. Ezzel is próbáljuk felhívni a figyelmet a megelőzésre, a szűrésre és arra, hogy mindenki figyeljen oda saját magára!

Nemcsak a Mozgó Tüdőgondozó és Szűrőállomás volt elérhető az ingyenes egészségnapon. Többek között felnőtt- és gyermekorvos, dietetikus, szemész is volt a rendezvényen, de védőnőkkel is beszélgethettek az érdeklődők; vizsgálatok és tanácsadás is várta a lakótelepeken élőket. Horváth Ernőné iskolavédőnő azt mondta:

Nagyon nagy az érdeklődés az egészségüggyel kapcsolatos programokra, gyakran keresnek meg bent az iskolában is a szülők a gyerekekkel kapcsolatos egészségügyi problémákkal. A mostani projekt tavasz óta tart. Rendszeresen jöttünk ki szűréseket végezni, vércukor, vérnyomás, testsúly, testzsír, szemészeti vizsgálatokat csináltunk és felvilágosító programokat is tartottunk az itt élőknek, illetve a kiszűrt egészségügyi problémákkal kapcsolatosan továbblépési lehetőségeket is ajánlottunk nekik, mindig tájékoztattuk őket, hogyan lehet segítséget kapni.

A Közösen a Kiútért projekt következő egészségügyi állomása, rendezvénye november 5-én lesz. 9 órától a Sója Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában tartanak majd előadásokat a diákoknak többek között a szájápolásról, a menstruációról, a helyes kézmosás fontosságáról.

 

A komplex projekt keretében több program is elérhető, többek között háztartásvezetéssel kapcsolatos foglalkozások is vannak, de a huszártelepi, görögkatolikus fenntartású óvodában például iskola-előkészítő foglalkozásokat is tartanak. Utóbbi célja, hogy az óvodai életet követően sikeres és magabiztos, képességeiben felvértezett gyermekek lépjék majd át az iskolák kapuit.