Richter Egészségváros – negyven szűrőhely, egész napos élményprogram és sztárvendégek várják!

Az egészségtudatosság és betegségmegelőzés jegyében tartja meg Nyíregyházán is a Richter Gedeon az Egészségváros programját október 5-én, erről tartottak sajtótájékoztatót kedd délután a városházán. Az egészségre nevelés mellett a rendezvénnyel a Jósa András Tagkórházat is adománnyal kívánják támogatni.

Adomány a tagkórháznak

„Egészség ezreknek, milliók a Tagkórháznak!”, ezzel a szlogennel szervezte meg a Richter Gedeon Egészségváros programját, melyet ezúttal Nyíregyházán tartanak majd október 5-én. Az egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő programsorozat lehetőséget biztosít arra, hogy ingyen vehessenek részt a helyi lakosok egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon. A rendezvény céljáról Gál-Olasz Sarolta, a Richter Gedeon Nyrt. csoportvezetője adott tájékoztatást. Elmondta: 2009. óta szervezik ezt a rendezvényt, mely már rengeteg helyen megfordult.

2009-ben indult útjára a Richter Egészségváros program, a mai napig 104 alkalommal rendeztük meg más-más városban, a város és a kórházak együttműködésével közösen. Az Egészségváros program elsődleges célja a lakossági edukáció, lehetőséget adni nekik, hogy részt vehessenek olyan szűréseken, egészségügyi tanácsadásokon, melyek a mindennapi testi jólétünkhöz fontos és elengedhetetlen. Másodsorban, ami a programnak a célja, az az, hogy az adott kórháznak a támogatását tudjuk biztosítani, méghozzá oly módon, hogy a Richter 3,5 millió forint alapadományt ajánl fel, és az ezen felüli összeget a lakossági összefogásnak köszönhetően lehet gyűjteni. Bárki, aki részt vesz szűréseken, tanácsadásokon, pluszprogramokon, mindenki 500-500 forinttal az alapadományt tudja növelni, az a nap végén derül majd ki, hogy az alapadomány mekkora összeggé fog gyarapodni – tudtuk meg a csoportvezetőtől.

A családi programokon, illetve a szűréseken túl előadásokat hallgathatnak meg a Kossuth térre látogatók, ezen a kórház munkatársai is részt vesznek majd.

Fejlettebb kórtermek a betegeknek

A tagkórház számára nagyon sokat jelent ez a lehetőség, melyről dr. Francz Monika orvosigazgató beszélt. Szerkesztőségünknek elmondta: nagyon fontos a kórháznak, hogy a lakosságot a lehető legjobb egészségügyi állapotban tudják tartani, ezért is lényeges, hogy az adománnyal fejleszthessék az épületeket.

Ez egy óriási lehetőség a kórházunknak. Alapvetően onnan induljunk ki, hogy egy ilyen megyei ellátó intézmény, mint a nyíregyházi kórház is, a legfontosabb feladatának tekinti, hogy a lakosságot a lehető legjobb egészségügyi állapotban tudja tartani. Ennek egyik legfontosabb eleme a prevenció, amire a szakrendelőkben, a kórházi bent fekvések alatt azért jóval kevesebb lehetőség nyílik, mint egy ilyen rendezvényen. A prevenció lényege az, hogy a betegségeket időben kiszűrjük, nem véletlen, hogy ezen a programon nagyon sok szakma fogja magát képviseltetni, és olyan vizsgálatokat lehet itt elvégezni, melyek ezeket a betegségeket, gondolok itt nőgyógyászati, belgyógyászati, neurológiai, pszichiátriai betegségekre, melyeket időben kell megfogni ahhoz, hogy aztán megfelelően tudjuk kezelni – mondta az orvosigazgató, aki szerint, ha a programon javíthatják a lakosság egészségtudatosságát, már nagy előnyre tehettek szert. Azt is kiemelte: a befolyó adományból a kórtermeket szeretnék olyan állapotba hozni, hogy azokban nyáron a nagy melegben is a legjobb körülmények között lehessenek az ellátottak. Dr. Francz Monika még elárulta: aki a szűréseken részt vesz, akár helyben időpontot szerezhet további szükséges vizsgálatokra, kikerülve a hosszabb várakozási időket.

Nyíregyháza önkormányzata számára az egészséges élet népszerűsítése nagyon fontos. Jászai Menyhért alpolgármester hangsúlyozta: az egészségügyi alapellátás kötelező feladatköre az önkormányzatnak, ezért is tart a témában egyre több rendezvényt a város.

Mindent tegyünk meg az egészségünkért!

Tegyünk meg mindent azért mi is, mint önkormányzat, ami a mi szerepünk, és az emberek saját magukért, amit megtehetnek, hogy megőrizzék az egészségüket. Ha pedig már kialakult egy betegség, az ne romoljon, hanem javuljon, vagy éppen szinten tudjuk tartani, hogy minél hosszabb aktív életet tudjunk leélni. Ez egy közös társadalmi cél, és ebben az önkormányzatnak nagyon komoly feladata van. Nemcsak azzal, hogy az egészségügyi alapellátást fenntartja, hanem keressük azokat a kapcsolódási pontokat a kórházzal, vagy más szereplőkkel, civil szervezetekkel vagy olyan vállalkozásokkal, mint jelen esetben is, melyekkel meg tudjuk mozgatni a nyíregyháziakat. S olyan eszközhöz juttatjuk őket, mint például ezek a szűrési, tanácsadási programok, melyek ilyen felhozatallal, kínálattal jelenleg nem elérhetők. A kórházban van egy protokoll, itt nincs. Van negyven sátor, szűrési pont, ahova az ember odamegy és összeállítja, hogy ő milyen szűrést szeretne magán elvégeztetni, hogy milyen problémával kereste meg a szakorvost és azonnal kap tanácsot. Tehát ez egy egyedülálló és vissza nem térő lehetőség a nyíregyháziak számára – fejtette ki az alpolgármester.

A város önkormányzata és a Richter tavaly december óta áll kapcsolatban a rendezvény miatt, tavasszal pedig el is kezdődtek az előkészületek a programra. Az elmúlt két hónapban komolyan dolgozott a város és a Richter, hogy az Egészségváros minél szervezettebben és izgalmasabban telhessen majd. Jászai Menyhért éppen ezért úgy gondolja, mindenkinek ott lesz a helye október 5-én a Kossuth téren, ahol az érdeklődők az év egyik legnagyobb rendezvényén vehetnek majd részt.