Egy 31 éves rendelet aktualizálása:  tájékoztató Nyíregyháza Megyei Jogú Városban a Nyíregyháza városnév használatára vonatkozó szabályokról

Egy több mint harmincéves rendeletet aktualizált nemrégiben a közgyűlés, melynek alapszemlélete nem változott, csupán, ami idejétmúlt, azt kivették belőlé és egy részletesebb szabályozást alkottak. Egyértelmű, hogy a hatályba lépés előtti időszakra, visszamenőleges hatállyal ez nem vonatkozik, tehát senkinek nem kell újra beadnia kérelmet, aki 2023 szeptembere elött használta. Az alábbi tájékoztatást Faragóné Széles Andrea jegyzői kabinet vezetőtől kaptuk.

 

Nyíregyháza Megyei Jogú Városban a 2023. szeptember 21-ei közgyűlés időpontjáig a 20/1992. (VII. 1.) és a 17/1993. (V. 1.) önkormányzati rendeletek (a továbbiakban: korábbi rendeletek) szabályozták Nyíregyháza Megyei Jogú Városban a város jelképeinek meghatározására és használatára, valamint a Nyíregyháza településnév használatának engedélyezésére vonatkozó szabályokat.

A változásokhoz igazították

A rendeletek gyakorlati alkalmazása során felmerült, hogy a szabályozás hiányos, felülvizsgálatra, illetve kiegészítésre szorul, illetve számos rendelkezés már idejétmúlt. Ezért erre a közgyűlésre új rendelet megalkotására készült előterjesztés annak érdekében, hogy az megfeleljen a hatályos jogszabályi környezetnek, illetve az eltelt időszakban bekövetkezett változásoknak, az abban használt fogalmak tisztázottak legyenek, a rendelet tartalmilag egyértelmű és jól alkalmazható legyen és megfeleljen a jogszabály-szerkesztési követelményeknek. Például: korábban természetes személyeknek nem kellett kérni, ezt is orvosolta a mostani döntés, s vannak bizonyos esetek, amik a rendeletben elolvashatók, mikor engedély sem szükséges a névhasználathoz.

Jelképek és településnév használata

A rendeletek gyakorlati alkalmazása indokolttá tette továbbá a jelenlegi szabályok kiegészítését a „Nyíregyháza” elnevezés használatára, annak engedélyezési eljárására vonatkozóan. A közgyűlés ezen indokok alapján elfogadta az előterjesztést, és megalkotta Nyíregyháza Megyei Jogú Város jelképeinek, és a Nyíregyháza településnév használatának szabályairól, valamint a közterületek nemzeti ünnepeken történő fellobogózásáról szóló 21/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban új rendelet), amely 2023. szeptember hó 23. napján lépett hatályba.

Kiegészítés, pontosítás

Az új rendelet a korábbi rendeletek szabályozási elvén, és eljárásrendjén nem változtatott. Az új rendeletben a Nyíregyháza városnév használatára vonatkozó szabályok csak kiegészítésre és pontosításra kerültek. A Nyíregyháza városnév használatára vonatkozó engedélyeket a korábbi rendeletek alapján is átruházott hatáskörben a polgármester adta ki, ez tehát nem új rendelkezés. Szintén nem változtak az engedély kiadására, az engedély kiadásának megtagadására és a visszavonására vonatkozó szabályok sem. Ez egyébként adott esetben a közgyűlést is tehermentesítheti, ha nagyszámú kérelem érkezik be, mint az az előkészítés idején tartott bizottsági ülésen el is hangzott.

Szinte mindenhol ez a gyakorlat

Természetesen a rendeletet előkészítő szakemberek megvizsgálták más nagyvárosok gyakorlatát is, s azt tapasztalták, hogy a megyei jogú városok jelentős többségében, egy-két kivételtől eltekintve ugyanez a gyakorlat, mint Nyíregyházán, mely szerint a polgármester dönt végső soron. Így beadhatja a kérelmet, ha megfelel a feltételeknek – egyben nem sérti a település jó hírnevét, a város lakosságának jogos érdekeit a névhasználata.

 

Visszamenőleg szó sincs róla

 

Az új rendelet 2023. szeptember hó 23. napján lépett hatályba, tehát az addig a Nyíregyháza városnév használatára kiadott engedélyek hatályát az új rendelet nem érinti. Ez azt jelenti, hogy természetesen, akik a rendelet hatályba lépése elött használták a Nyíregyháza nevet, nem kell beadniuk újra.