Egy gyűrű mind felett, a Művészetiben is

Izgatottan készült Bogár Edina és Mile Dávid a közös fellépésükre. Az ötödéves táncművészeti tagozatos fiatalember és a negyedéves hölgy partnere modern tánc kategóriában csoportban és duettben is a zsűri elé lépett, hogy megmutassák, megérdemlik a tehetség gyűrűjét.

– Az életem a tánc, ez a mindenem. Ezzel szeretnék tovább foglalkozni az életben – mondta Mile Dávid.

A Művészeti Középiskolában már nagy hagyománya van a Pályázati Táncversenynek. Az évenként meghirdetett megmérettetésre sokszor szeptember óta készülnek az iskola tanulói.

További képekért kattintson a fotóra!

Szerda este 31 produkciót láthatott a zsűri. A fiatalok kortárs és modern tánc, illetve néptánc kategóriában indultak. A Művészetiben hagyomány az is, hogy a bírálóbizottság mindig elismert szakemberekből áll. A zsűri elnöke a nyíregyházi származású Szakály György volt. A Magyar Táncművészeti Főiskola rektora azt mondta, azért is vállalta el a megtisztelő feladatot, mert érdemes odafigyelni a szabolcsi tehetségekre.

[REKLAM]

– Az én tapasztalatom és a hazai elfogultságom, mert nyíregyházi születésű vagyok, mondatja velem, de nagy igazság is, hogy rendkívül kitartóak az innen induló emberek, rendkívüli elszánással képesek az itteni emberek dolgozni a céljukért. A génekben benne van, hogy nagyon nehéz volt itt élni. Nagyon nehéz volt megélni, megteremteni, ami az ország vagy a világ más területein sokkal könnyebben megy – mondta Szakály György, Kossuth-díjas balettművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora.

Szakály György mellett a bírálóbizottságban a Táncművészeti Főiskola két docense, Lőrinc Katalin és Hortobágyi Gyöngyvér, valamint Juhász Zsolt, a Duna Művészegyüttes művészeti igazgatója és Kökény Richárd, a Magyar Állami Népi Együttes tánckarvezetője kapott helyet. A Művészeti Szakközépiskolában azt mondják, arra törekedtek, hogy a növendékek az ország legnevesebb táncpedagógusai előtt mutatkozhassanak be. A kategóriák kiemelkedő tehetségei pedig egy különleges gyűrűvel is gazdagodjanak.

– A gyűrűbe az van belevésve, hogy „rögös az út a csillagokig”, és az a tanuló, aki igazából megszerzi ezt a gyűrűt, azzal egy elismerést kap az arra legavatottabb embertől. Itt most ebben az esetben Szakály Györgytől, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektorától, hogy ő valóban tehetséges és már csak a rögöket kell legyűrni, hogy el tudjon jutni a csillagokig – mondta Szilágyi Zsolt, a Művészeti Szakközépiskola tagozatvezetője.

A tehetség gyűrűjét modern tánc kategóriában idén Mile Dávid, a néptáncosok közül pedig Cseh Zsolt Bence vihette haza.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)