Egy háziasszony mindössze 7 gramm szemetet termel egy egész hónap alatt - Így is lehet
Egy háziasszony mindössze 7 gramm szemetet termel egy egész hónap alatt

Kump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési szakértő tudatosan szoktatta rá magát a hulladékmentes életmódra, a szemét csökkentésére és a műanyag termékek kikerülésére.

Kump Edina a Kossuth Rádió Napközben című műsorában beszélt arról, hogyan próbál minél környezettudatosabban élni. Otthonában rendszeresen komposztál, újrahasznosítható, természetes anyagokból készült tárgyakat használ, és amit csak lehet, csomagolás nélkül vásárol.

Életmódváltásra szánta el magát

Életmódváltása akkor kezdődött, amikor kertes házból társasházi lakásba költözött, és rádöbbent, hogy mennyivel több lett a kommunális szemét. Zavarta, hogy otthon ennyi szemetet termel, miközben a munkájában hulladékgazdálkodással, környezetvédelmi szemléletformálással foglalkozik. Nem akart radikális irányba elmenni, tehát nem a teljes hulladékmentesség volt a célja, hanem, hogy minél kevesebb szemét kerüljön a kukába.

Úgy véli, a hulladékmentesség lényege nem az önsanyargatás, és nem is bizonyos tárgyakhoz való ragaszkodás, hanem, hogy a pazarlásról és a felesleges hulladéktermelésről mondunk le, és arról, hogy mindenfélét összevásároljunk ahelyett, hogy átgondoljuk, mire van valójában szükségünk.

Elmondta, nem vásárol például papír zsebkendőt és szalvétát, helyettük textilt használ. Az elterjedt tisztítószerek, tisztálkodásra használt eszközök, higiéniai termékek helyett is igyekszik kifejezetten környezetbarát megoldásokat keresni.

Takarításhoz ecetet vagy citromsavat, mosószódát és szódabikarbónát használ, és komposztálható mosogatókefével mosogat.

hirado.hu