Egy laptop nemcsak eszköz, hanem kézzelfogható esély - Összefogás a gyerekekért
Egy laptop nemcsak eszköz, hanem kézzelfogható esély - Összefogás a gyerekekért

Helyi szervezetek különleges összefogásával vált lehetővé a nyíregyházi XXI. Századi Roma Nők Egyesületének kötelékéhez tartozó gyerekek online tanulása.

A koronavírus következtében bevezetett távoktatással számos közösség került nehéz helyzetbe a digitális tanuláshoz szükséges saját erőforrások és eszközök hiánya miatt. A Civil Kollégium Alapítvány a TIGÁZ Zrt. segítségével „Ablak a padra” programjuk keretében 12 laptopot juttat el a nyíregyházi XXI. Századi Roma Nők Egyesületéhez. Az együttműködésnek köszönhetően nemcsak az online oktatáshoz szükséges eszközöket kapták most kézhez a nehéz helyzetbe került közösségek, hiszen az eszköz önmagában nem lenne elég – az együttműködésnek köszönhetően az Alapítvány szakmai útmutatásával segít, hogy a diákok elsajátíthassák a felzárkózáshoz elengedhetetlen tananyagot.

Az oktatás digitalizációja eddig is tendencia volt, de a járványügyi helyzet és az ebből adódó távoktatási kényszer ugyanúgy lökést adott a folyamatnak az iskolákban, ahogy a vállalatoknál is. Tehát hiba lenne azt gondolnunk, hogy a digitális oktatás a rendkívüli helyzetet követően ne maradna szerves része a diákok mindennapjainak, és épp ezért az ehhez szükséges technológiai háttér megteremtése hosszú távon értelmezendő feladat.

A 2017-es kompetenciafelmérés egyéni adataiból kiderült, hogy a diákok jelentős része nem vagy csak korlátozottan fér hozzá a távoktatáshoz, az online oktatási platformokhoz. Az iskolai feladatok elvégzése és a tanulás a jelenlegi rendkívüli helyzetben rengeteg tanuló számára egyenesen lehetetlenné válik, és ezáltal önhibájukon kívül leszakadnak társaiktól.

„A COVID-19 koronavírus járvány miatt bezártak az iskolák, és át kellett állni a digitális oktatásra, ami nagy gondot okozott, főleg a hátrányos helyzetű családokban az eszközhiány miatt. A TIGÁZ Zrt. gázszolgáltatónak köszönhetően - akik csatlakoztak ez a Combat Powerty Organizing Drive (No. GR-069163) elnevezésű program keretén belül megvalósuló „Ablak a padra” projekt kampányához - 12 gyermek laptop adományban részesül, a gyerekek és szüleik nagy örömére. Most a laptop nemcsak eszköz, hanem kézzelfogható esély. Esély 12 gyermek számára a tanuláshoz, a haladáshoz, hogy ne maradjanak le társaiktól a digitális oktatás idején. Egyesületünk, a XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesületének lelkes tagjai és önkéntesei vállalják, hogy segítenek a gyerekeknek (és szülőknek) a laptopok kezelésének megismertetésében, és tovább folytatják ezeknek a hátrányos helyzetű, roma és nem roma gyerekeknek a segítését és fejlesztését, hogy tanult és sikeres állampolgárok váljanak belőlük” – mondta Makula Réka, a XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesületének elnöke.

A Civil Kollégium Alapítvány immár 8 éve foglalkozik közösségfejlesztéssel a nyíregyházi Jósa városrészen: művészeti képzések mellett oktatási programokat valósítanak meg hátrányos helyzetű gyerekeknek. A szervezet munkatársai a 12 adományozott laptop megérkezése után azonnal el tudnak kezdeni segíteni a gyerekeknek a tanulnivaló elsajátításában, a házi feladatok elkészítésében.