Egy nap a bántalmazás elől elmenekültekért

Barátságosan berendezett szoba sok-sok plüss játékkal a Vöröskereszt nyíregyházi Anya-Gyermek Segítőotthonában. Édesanya és kislánya lakik itt. Andrea és 4 éves gyermeke otthon állandó félelemben élt, fél évvel ezelőtt az erőszak elől menekültek el, a kislány édesapja folyamatos rettegésben tartotta őket.
– Családi házban éltünk, jó körülmények között, mindene megvolt a gyermekünknek – mesélte Andrea. – Az alkohol viszont a férjemből agressziót és szexuális aberrációt váltott ki, ez elől menekültünk el. Mindennapos volt a verés, a terrorizálás, nem beszélhettünk emberekkel, nem mehettem ki az utcára, még a boltba sem, mert a férjem azt mondta, biztosan máshová megyek. Állandó féltékenységi rohamai voltak, egyszerűen már elviselni nem lehetett. A bántalmazás után pedig gyakran még egy szexuális aktusba is bele kellett mennem, hogy ne ordibáljon, ne verekedjen, tovább ne üssön.

A nyíregyházi Anya-Gyermek Segítőotthonban jelenleg 26-an élnek, édesanyák gyermekeikkel, akik otthonról a bántalmazás elől szöktek meg, de éppen ma is vártak egy kétgyermekes édesanyát, aki a családon belüli erőszak elől keres menedéket.

ÖNKÉNTES NAPOT SZERVEZTEK

A „Nemzetközi Nap a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséért” világnap alkalmából a nyíregyházi otthonban önkéntes napot tartottak, hogy felhívják a figyelmet az erőszakmentes életre. A bántalmazott nők számára beszélgetéseket szerveztek, amelyből az otthon lakói megtudhatták, hogy az áldozatok hogyan tehetnek feljelentést, a családon belüli erőszakot miként tudják bizonyítani, milyen jogi segítséget kaphatnak, hogyan tehetik túl magukat a megrázkódtatáson, és kezdhetnek új életet.

PSZICHOLÓGUS IS SEGÍTI A BÁNTALMAZOTT NŐKET

Az önkéntes napon a bántalmazott édesanyák szakemberekkel, köztük pszichológussal is találkozhattak.
– A pszichológus az ide bekerülő anyáknak abban tud segíteni, hogy feldolgozzák azokat a traumákat, amelyeken keresztül mentek – mondta Ménesi Tünde, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete Anya-Gyermek Segítőotthonának vezetője. – De abban az esetben is segítséget tud nyújtani, ha egy nő bizonytalan a döntésében. Emellett tanácsokat ad, mit kell tennie az édesanyának ahhoz, hogy a gyermeke beilleszkedjen az új környezetbe, hiszen a bántalmazottak, hogy a férfi ne találja meg őket, ilyenkor a legtöbb esetben másik városba kerülnek, nemcsak lakóhelyet, hanem óvodát vagy iskolát is váltanak. De a pszichológussal való beszélgetés abban is segíthet, hogy erősebbé váljon az anya-gyermek kapcsolat.

Az anya-gyermek otthonban az önkéntesek a gyerekeknek játékos, szórakoztató programokat szerveztek.

F. A.