Egy napig egészen elfogadható volt a levegő minősége

Nem érzik, hogy javult volna a levegő minősége Nyíregyházán. A többség nem is az autóforgalomra panaszkodik, inkább azt mondják, egyre többen fűtenek szilárd tüzelőanyaggal, vagy éppen háztartási hulladékkal a családi házakban.

– A baj, hogy mindenki fával tüzel meg ronggyal, nem használják a gázt, erre lehetett számítani, akárki, akármit mond, erre lehetett számítani. Meg kell nézni a városban, ha végigmegy az ember, a régi lakások 99 százalékánál füstöl a kémény – mondta Seregély Ágoston.

Évek óta nem volt ennyire szennyezett a város levegője, mint az elmúlt napokban. Ezt a szakemberek is megerősítik. Azt mondják, részben valóban az emberi tevékenység felelős a levegő minőségének romlásáért. Azonban a helyzetet nagyban nehezíti, hogy egy anticiklon hatására nem mozdul a Kárpát-medencében a levegő. Nyíregyházán ugyanakkor a hétvége és a hétfői tiszta, napsütéses időjárás megtette a hatását: javult a levegő minősége. A hétfő esti lehűlés, majd a köd miatt ismét egyre rosszabb adatokat mér a Széna téri állomás.

– Hétfőn az órás értékek nagyon kedvezően alakultak. Az egészségügyi határértékek körül mozogtak, viszont este 10 órától, a nagy lehűlés miatt újra megnövekedtek az értékek, de a napi átlag a tájékoztatási küszöbérték alá csökkent. Ezzel a szmogriadónak most nincs semmilyen fokozata elrendelve – mondta Rozinka Zsolt, a Megyei Kormányhivatal Környezet- és Természetvédelmi Főosztályának vezetője.

Az önkormányzat kedd reggeli tájékoztatása szerint január 23-án, hétfőn a tájékoztatási küszöbérték alá csökkent a szálló por koncentrációja a városban, a 24 órás átlag alapján. Az üröm az örömben az, hogy ez adatok még mindig magasabbak, mint az egészségügyi határérték. A köd pedig biztosan rontani fogja a mai adatokat. Ha estig nem mozdul meg a levegő, holnapra borítékolható, hogy ismét a tájékoztatási vagy rosszabb esetben a riasztási fokozatot is elérheti a szálló por koncentrációja Nyíregyházán. Ez pedig már nemcsak az idősek, gyerekek, betegek közérzetére lehet hatással, hanem az egészséges felnőttek immunrendszerét is megviseli.

Z. Pintye Zsolt