Egyenes út az egyetemre – Újabb okleveles technikusképzés Nyíregyházán
Fotó: Trifonov Éva

Együttműködési megállapodást írt alá szerda délelőtt a Nyíregyházi Szakképzési Centrum és a Debreceni Egyetem. 2021 szeptemberében elsők között indult okleveles technikusképzés Nyíregyházán, most pedig a Vásárhelyi Pál Technikum Építőipar ágazatban kapott lehetőséget okleveles építőipari technikus képzés indítására, közösen kidolgozott program alapján. A tanulók így széles körű szakmai ismereteket és kreditpontokat szerezhetnek, amelyek segítik őket a felsőfokú tanulmányok folytatásában a Debreceni Egyetem Műszaki Karán.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum és a Debreceni Egyetem szorosan együttműködik Nyíregyháza és a térségben felmerülő munkaerő-piaci igény kiszolgálásában, a leendő szakemberek versenyképességének növelése érdekében. 2021 szeptemberében elsők között indult okleveles technikusképzés Nyíregyházán, a Nyíregyházi Egyetem és a Szakképzési Centrum együttműködésének köszönhetően. A képzési kínálat pedig azóta évről évre bővül – erről adott tájékoztatást Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója szerda délelőtt sajtótájékoztató keretében.

Még több együttműködésre törekszik a Szakképzési Centrum

– Igyekszünk minden diáknak olyan tanulási utat kínálni, amely lehetővé teszi, hogy saját képességeikhez és ütemükhöz igazodva haladhassanak. Az okleveles technikusképzés kiváló lehetőség azok számára, akik már korán eldöntik, hogy a felsőoktatásban szeretnék folytatni tanulmányaikat, ezért nekik mindenképpen ezt ajánljuk. Célunk, hogy minél több iskolánkban bevezessük ezt a képzést az adott ágazatokban. Ma szerződést írunk alá a Debreceni Egyetem Műszaki Karával, ami azt jelenti, hogy 5 technikumunkban, 9 ágazatban biztosítjuk az okleveles technikusképzés lehetőségét, többek között az építőipari technikus képzést a Vásárhelyi Pál Technikumban is. Korábban az ÉVISZ-ben már aláírtuk a Közszolgálati Egyetemmel együttműködésben a vízügyi technikus okleveles képzés lehetőségét, de így már az építőipari technikus képzés is indulhat – emelte ki a helyszínen Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Az együttműködés pedig többek között lehetőséget teremt arra is, hogy a partnerintézmények közösen végezzenek pályaorientációt, és a diákok már a technikusi évek alatt jobban megismerkedhessenek a felsőoktatási intézménnyel. Gurbánné Papp Mária a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, bíznak abban, hogy az ÉVISZ és a Debreceni Egyetem együttműködésének eredményeként egyre több építőipari technikus szolgálja majd a térség gazdaságát. Az eseményen dr. Husi Géza, a Debreceni Egyetem dékánja kiemelte, már most számos hallgatójuk érkezik a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikumba, de az együttműködési megállapodás új távlatokat nyithat a két intézmény életében.

Új távlatok

– Magyarországon a középfokú képzés a szakközépiskolákban és gimnáziumokban zajlik, ahol a szakképzés legmagasabb szintje az okleveles technikusképzés. Ez a program egyetemek, jelen esetben a Debreceni Egyetem Műszaki Kara által felügyelt képzést jelent, amelynek előnye, hogy a hallgatóknak nem kell újra ugyanazokat a tantárgyakat elsajátítaniuk, ha később az egyetemen folytatják tanulmányaikat. Ez azért nagyon fontos, mert mind Nyíregyházán, mind Debrecenben jelentős ipari fejlődés tapasztalható, melynek az egyik alapja az, hogy megfelelő technikus réteget, megfelelő mérnök réteget tudjunk biztosítani ezeknek a cégeknek – mondta el prof. dr. Husi Géza, a Debreceni Egyetem dékánja.

A Debreceni Egyetem dékánja az okleveles technikusképzés nyújtotta távlatokra is rávilágított, hogy a szakközépiskolákban a fiatalok a jelenlegi építési technológiákat tanulják, míg a felsőoktatásban már a technológia formálására is képes szakembereket képeznek. A mesterképzés célja a jövő technológiáinak megalkotása, amelyhez tudományos alapokat a doktori iskola biztosít. Az ilyen átfogó képzési rendszer hosszú távú befektetést jelent, amely széles lehetőségeket nyit az építőipar leendő szakemberei számára. Barna Zoltán Gábor, a Vásárhelyi Pál Technikum igazgatója a helyszínen elmondta, nagy öröm számukra, hogy új ágazattal csatlakozhatnak az okleveles technikusképzéshez.

„A legjobb választás: ÉVISZ!”

– Az okleveles technikusképzés a technikumi képzés legmagasabb szintje, és örömmel tapasztaljuk, hogy az iskolában végzett tanulói és oktatói munkát elismerik. Diákjaink jelentős része, mintegy 80–90%-a Debrecenben folytatja tanulmányait az egyetemen, különösen az építőipari ágazatban végzettek közül sokan választják a Debreceni Egyetemet. Külön büszkeség számunkra, hogy mi vagyunk az egyetem első olyan technikuma, amely okleveles technikusi képzést indíthat. Emellett mindkét ágazatban, ahol képzünk, lehetőségünk van okleveles technikusképzés indítására – hangsúlyozta Barna Zoltán Gábor, a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Technikum igazgatója.

A Vásárhelyi Pál Technikum Építőipar ágazatban kapott lehetőséget okleveles építőipari technikus képzés elindítására a Debreceni Egyetem Műszaki Kara és a technikum oktatói által készített közös program alapján. A tanulóknak lehetőségük van ezen belül okleveles magasépítő, mélyépítő, útépítő, vasútépítő és -fenntartó technikus végzettséget szerezni, majd a közös képzési program alapján kibővített szakmai ismereteket és kreditpontokat megszerezve folytathatják felsőfokú tanulmányaikat a Debreceni Egyetem Műszaki Karán.
 

Kapcsolódó galéria

Okleveles technikusképzés az ÉVISZ-ben