Egyre több helyen vehetjük le a maszkot – Mutatjuk, hol kell még viselni

Magyarország messze meghaladta az ötmillió beoltottat, így a közterületeken már nem kell maszkot viselni. Az éttermek teraszain is nyugodtan étkezhetnek a vendégek, függetlenül attól, hogy védettek-e vagy sem. A tömegközlekedési eszközön minden utasnak maszkot kell viselni a vírussal szembeni védekezés miatt, de de kell-e maszkot viselni a megállóhelyeken? Néhány esetben elhagyható a maszk.

„Kedves maszk, viszlát, good bye” – ezekkel a szavakkal jelentette Orbán Viktor miniszterelnök múlt szombaton, hogy beadták az ötmilliomodik első oltást Magyarországon. Ezzel megszűnt a maszkviselési kötelezettség a közterületeken.

A települések belterületén nem kötelező a maszkviselés, és a tízezer fő feletti településeken sem szabályozhatják külön a polgármesterek a közterületi maszkhasználatot.

Nyitva vannak az éttermek: a szabadban nem kell maszk, de bent igen

A teraszok április 24-i megnyitását követően az asztaluknál tartózkodóknak már azelőtt sem kellett maszkot viselniük. Az éttermek belső tereiben csak a védettek étkezhetnek, és nekik is maszkot kell viselniük.

Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedésben – kivéve a nyitott megállókban – és az üzletekben.

Közleményben tájékoztatta a tömegközlekedésben utazókat a BKK, a MÁV, a MÁV-HÉV és a Volánbusz is a maszkviselési szabályokkal kapcsolatban.

A metróállomás is zárt hely

A járványügyi korlátozások enyhítésével összhangban a közterületeken lévő megállókban már nem kötelező a szájat és orrot eltakaró maszkot hordani. A közösségi közlekedés használatakor, valamint a zárt metróállomásokon ugyanakkor változatlanul érvényben van a maszkviselési előírás – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön.

Azt írták, hogy a szájat és az orrot egyaránt eltakaró maszk az egyik leghatékonyabb eszköze a járvány elleni küzdelemnek. Figyelmeztettek, hogy kollégáik folyamatosan ellenőrzik az előírás betartását, és kizárhatják az utazásból mindazokat, akik nem tesznek eleget a maszkviselési kötelezettségüknek, sőt 8000 forintos helyszíni pótdíjat is kiszabhatnak rájuk.

A BKK arra kéri utasait, tartsák be a járványügyi előírásokat.

A MÁV, a MÁV-HÉV és a Volánbusz állomásain és megállóhelyein nem kötelező a maszk

A járványügyi korlátozások enyhítésével összhangban már nem kötelező az arcmaszk viselése a MÁV, a MÁV-HÉV és a Volánbusz állomásain és megállóhelyein  – közölte a MÁV Zrt. kedden.

A vonatokon, a HÉV járművein és a buszokon, valamint a zárt utasforgalmi helyiségekben továbbra is viselni kell a szájat és orrot eltakaró maszkot. A maszkviseléssel kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok – a nyitott peronon várakozás kivételével – továbbra is érvényesek.

A hatodik életévüket be nem töltött kiskorúak kivételével mindenkinek maszkot kell viselni.

A közlekedési társaságok járatain folyamatosan ellenőrzik az utasok maszkviselési kötelezettségének betartását. A szabályszegő utast először figyelmeztetik. Ha a felszólítás ellenére sem hajlandó együttműködni, 8000 forintos pótdíjat szabhatnak ki, illetve ki is zárhatják az utazásból.

További ellenszegülés esetén pedig a vonatok személyzete rendőri segítséget is kérhet, hogy a renitens utassal szemben intézkedjen és feljelenést tegyen – olvasható a közleményben.

A MÁV–Volán-csoport vállalatai továbbra is arra kérik utasaikat, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, a sorban állás és a személyes érintkezések csökkentése érdekében pedig részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket.

A Miérted Facebook-oldal a következő táblázatban foglalta össze az április végi viszonyokat a maszk szempontjából.

A táblázat most a nyitott megállóhelyek megkülönböztetésével egészült ki.

 

Forrás: hirado.hu