Egyre többen mondják ki a boldogító igen-t

Mint megtudtuk, a tapasztalatok szerint a házassági szándék továbbra is növekvõ tendenciát mutat Nyíregyházán. Tavaly 562 párt adtak össze a szabolcsi megyeszékhelyen, az õ életkoruk pedig a 16. életévét betöltött személytõl kezdõdõen, minden korosztályban jelen volt. A ceremóniákhoz a legnépszerûbb hónapok a május, július, augusztus és a december hónapok, igaz, az elmúlt néhány év bebizonyította, hogy a szeptember is a kedveltebbek közé tartozik.

A SZÁNDÉKBEJELENTÉS MENETE

A házassági szándék bejelentése kizárólag a házasulandók személyes megjelenésével tehetõ meg. Amit be kell mutatniuk:
– érvényes személyi azonosító igazolványuk,
– lakcímet igazoló hatósági igazolványuk,
– születési anyakönyvi kivonat (amennyiben rendelkezésükre áll),
– nõtlen/hajadon családi állapotot igazolni nem szükséges, azt az anyakönyvvezetõ a rendelkezésére álló személyi nyilvántartásban leellenõrzi,
– azonban az „elvált” vagy „özvegy” családi állapot – az elsõ esetben jogerõs házasságot felbontó bírói ítélettel, utóbbi esetben a volt házastárs halotti anyakönyvi kivonatával – kötelezõen igazolandó adat.

TÉRÍTÉSMENTES A „MEGERÕSÍTÉS”

– Nyíregyházán a ceremóniák többségének a házasságkötõ terem (Zrínyi Ilona utca 7.) ad helyet, de népszerûek a „külsõ” helyszínek is – folytatta dr. Szemán Sándor címzetes fõjegyzõ. Hozzátette, a házasságkötés költsége hivatali helyiségben 8000 forint + áfa, hivatali helyiségen kívül pedig 58 000 forint + áfa. Azon nyíregyházi lakosok, akik azonban házasságkötésüket szeretnék megerõsíteni – 25, 50, 60, 70 éves házassági évfordulók alkalmával –, térítésmentesen vehetik igénybe a házasságkötõ termet és a szolgáltatást, s ugyancsak ez a rendelkezés érvényes a névadó ünnepségre is, amennyiben a gyermek lakcíme Nyíregyháza.

VÁLTOZNAK A NÉVVISELÉSI SZOKÁSOK

– A házassági névviselési szokások az elmúlt években jelentõsen megváltoztak. Míg néhány évtizeddel ezelõtt a feleség férje teljes nevét viselte „né” toldattal, addig ma már a férfiak is viselnek házassági nevet, a feleségek pedig kisebb arányban a „né” toldatos lehetõségek közül választanak, részben a nélkül. A gyakoriságot tekintve a kettõs családi név is egyre nagyobb teret hódít magának – tette hozzá.
A házasságkötés mellett, természetesen örömteli esemény a gyermekszületés is. Nyíregyháza Megyei Jogú Városban az elmúlt évben 3703 gyermek született, mely az elõzõ évhez képest – a házasságkötések számához hasonlóan – szintén növekedett.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)