Egyre többen vásárolnak díszállatot

Egyre többen választanak díszállatokat otthonukba. A halak a legnépszerűbbek, de gyakran keresik az egzotikus állatokat, mint a madárpókokat, kaméleonokat, kígyókat. Az új állattulajdonosnak még a vásárlás előtt számos tényezőt figyelembe kell vennie ahhoz, hogy a legmegfelelőbb faj mellett döntsön, így javasolt az előzetes, körültekintő tájékozódás.

Hazánkban és világszerte nagy népszerűségnek örvend a díszhalak tartása, mely mára a lakberendezés részévé vált. Sokan keresik az úgynevezett neonhalakat, guppihalakat, vagy az aranyhalakat, melyek már évtizedek óta forgalomban vannak, a kezdő akvaristák körében is népszerűek. A halak bár szépek, néhány tényezőt figyelembe kell venni, mielőtt valaki elszánja magát amellett, hogy ilyen állatot tartson otthonában.

„Legfontosabb talán a halak megfelelő párosítása, összeválogatása. Mindenki szeretne minden halból egyet, ez fog a legkevésbé működni hosszú távon. Le kell szűkítenünk a mennyiséget, annak megfelelően választani egy akváriumot” – mondta Simku Attila, a Némó Díszállat Szaküzlet tulajdonosa.

Egyre többen kedvelik a hüllőket, gyakran választanak kaméleont, gekkót, akár kígyót. Az állatkereskedésekben jellemzően ezeket az élőlényeket már korán kézhez szoktatják, így barátságos házikedvenc válhat belőlük, amennyiben megfelelő körülmények között tartják őket.

„Hüllőknél is először meg kell nézni, hogy mennyi helyünk van otthon, annak függvényében választunk állatot. Nem mindegy, hogy mennyi időt tudunk rászánni, míg egy kaméleont megetetünk 2-3 naponta, addig egy kígyót elég havonta 1-2 alkalommal. Így aki szeretne egzotikus állatot, de nincs sok ideje rá, az választja a pókokat, kígyókat, illetve a gekkókat, kaméleonokat sem kell naponta etetni” – tette hozzá Simku Attila.

Az előkészületek és a megfelelő élőlény kiválasztása után az új állattulajdonosra olyan mindennapi feladatok hárulnak – fajtól függően –, mint az etetés, az élőhely karbantartása, tisztítása. Minden esetben javasolt, hogy aki díszállatot kíván tartani, tájékozódjon az adott faj élettartamával, helyigényével, takarmányával kapcsolatban. A díszállatok, hasonlóan a közkedvelt házikedvencekhez, pozitív hatással lehetnek lelkivilágunkra.