Együttműködés a megyei és a települési értéktárak között – Újabb tételek a gyűjteményben

Szorosabb együttműködés várható a jövőben a nyíregyházi és a megyei értéktár között. A nyíregyházi gyűjtemény jelenleg ötven, a Szabolcs megyei 129 tételt számol. Utóbbi a veszélyhelyzet után először tudott ülésezni, így felkerült az értékek közé Móricz Zsigmond munkássága, illetve az újfehértói zsidó temető és az újfehértói csodarabbi sírja.

 

Fontos értékmentő munkát végeznek a települési és a megyei értéktár bizottságok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. A nyíregyházi gyűjtemény már ötven tételt számol, az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány miatt a bizottság kevesebb feladatot kapott.

„A pandémia felülírta a tevékenységét a bizottságnak, nem tudtuk megtartani a szokásos városnapi oklevélátadót az értékgondnokoknak, a még tavaly novemberben meghirdetett fotópályázatunk eredményét sem tudtuk kihirdetni, illetve érződött a veszélyhelyzet olyan szempontból is, hogy ez idő alatt két javaslat érkezett be, az egyik a Vikár Sándor Zeneiskola tevékenysége és Váci Mihály írói munkássága, ezeket felvette a bizottság a gyűjteménybe” – mondta Tomasovszki Anita, a Nyíregyházi Települési Értéktár elnöke.

Első bizottsági ülés 2020-ban

A veszélyhelyzet miatt június végén volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság első idei ülése. Ezen két újabb tételt vettek fel a gyűjteménybe, amely így már 129-et számol.

„Több javaslat érkezett természetesen, de ezt a kettőt tartottuk jelen állapotában alkalmasnak arra, hogy megjelenjen a megyei értékek között. Az egyik az újfehértói zsidó temető és az újfehértói csodarabbi sírja, amely úgy gondolom, hogy egyedi értéket képvisel a megyében. A másik pedig Móricz Zsigmond írói munkássága, amely úgy gondolom, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye minden települését lényegében átlengi” – erről már Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság alelnöke beszélt.

A megyei könyvtár névadójának munkásságát az intézmény olvasói is megismerhetik, Fény és árnyék, Úri muri, Pacsirtaszó és Iciri-piciri – csak néhány cím, amely a 20. századi magyar prózairodalom egyik legismertebb alakjához köthető. A könyveken túl számtalan Móricz-kéziratot is őriz a könyvtár Nyíregyházán.

Szorosabb együttműködés

A Szabolcs megyei és a Nyíregyházi Települési Értéktár közös sajtótájékoztatót szervezett péntek délelőtt, ennek apropója, hogy megváltozott az értéktár mozgalom törvényi háttere. Ezentúl a települési értéktárba kell, hogy bekerüljön egy tétel, hogy később a megyei gyűjteményben is helyet kapjon.

„Egymás bizottsági ülésein igyekszünk majd részt venni, magába a munkába is bekapcsolódni, természetesen szavazati joggal nem fogunk rendelkezni a másik bizottsági ülésén, de javaslattétellel, illetve tárgyalási joggal ott leszünk, és szeretnénk egyrészt erőssé tenni azt a kapcsolatot, ami szerintünk nagyon fontos az értékgyűjtő munkában, másrészt pedig azért szeretnénk segíteni is egymást és biztos vagyok benne, hogy lesznek olyan javaslatok, lesznek olyan észrevételek és olyan eredményei is, amelyek akár kiadványokban, akár az értékgyűjtő munka kézzelfogható eredményeiben megnyilvánulnak, amelyre aztán mind a két értéktár büszke lesz a későbbiekben” – tette hozzá a megyei értéktár alelnöke.

Várják a javaslatokat

Mind a települési, mind a megyei értéktárba bárki tehet javaslatot, sőt, a bizottság várja is ezeket az ajánlatokat. Postai vagy elektronikus úton is el lehet juttatni az értékötleteket, amelyekről minden alkalommal a bizottsági ülésen döntenek a tagok.