Együttműködés – A városfejlesztési célokat szolgálja az MVM-mel kötött megállapodás
Fotó: Trifonov Éva

Együttműködési megállapodást kötött Nyíregyháza önkormányzata és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a további városfejlesztési célok érdekében. A következő napokban elkezdődik a munkacsoportok felállítása, hogy a tizenhét kijelölt területen minél hamarabb elkezdődjön a közös munka. A tervek része az is, hogy a jövőben a sóstói kisvasúton üzembe helyeznek egy elektromos hajtású járművet.

 

Együttműködési megállapodást írt alá dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Sum János, az MVM Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese péntek délelőtt. Az elmúlt tíz év városfejlesztési programját végig jellemezte, hogy egy zöld, élhető Nyíregyházát hozzanak létre az energetikai felújítások és a közlekedésjavítás mentén is. Az önkormányzati intézményrendszer már szinte teljesen megújult, a következő lépésben lesz partner az MVM, ami ebből a szempontból az országban a legnagyobb tudással, tőkével és szakértelemmel rendelkezik – közölte a város polgármestere.

„Ebben az együttműködési megállapodásban konkretizáltuk azokat a területeket, konkrétan tizenhetet, ami az együttműködés keretein belül elképzelhető. Már a következő napokban elkezdődik a munkacsoport felállítása mindkét partner részéről, megvizsgáljuk, hogyan tudjuk a leghatékonyabban elindítani, milyen szervezeti-infrastrukturális háttér szükséges ehhez. Szeretnénk év végéig nagyjából le is zárni, mert a következő évben indulnak majd várhatóan az EU-s projektek és természetesen mi ezekre is számítunk. A források, a pályázatok elnyeréséhez viszont már konkrét programok és előkészítő munka szükséges” – közölte dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Tizenhét terület

Az együttműködési megállapodás számtalan területen jelent előrelépést, a további elektromos töltőállomások építésétől a különféle energiamegtakarítást célzó beruházások előkészítésén át a közvilágítási hálózat komplex fejlesztéséig, de akár napelemes elektromos töltőkkel rendelkező ingyenes WIFI-zónákat is ki tudnak alakítani a városban. Olyan prioritásokat választottak, amelyekben mind van energetika, mindegyik jövőbe mutat és mindegyik szegmensbe bele lehet építeni azokat a korszerű zöld technológiákat, amelyekkel hozzájárulhatnak a város fenntartható gazdálkodásához.

Konkrét tervek

„A tizenhét területből csak néhányat emelnék ki, csoportosítás mentén. A hőszolgáltatás, az alternatív hajtású közlekedés, ezen belül a CNG üzemű közösségi közlekedés, elektromobilitás, utóbbin belül kiemelném a bringázást, közvilágítást, illetve különböző városi fenntartású intézményeknek a világítása, azoknak a korszerűsítése. Talán egy dolgot még a végére, a Sóstó felé kimenő kisvasútra tervezett elektromos hajtású jármű üzembe helyezése” – tette hozzá Sum János, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese.

A települések fejlettségét és egyúttal vonzerejét jelentősen meghatározza az energetikai infrastruktúrájuk korszerűsége, ezért is fontos a város életében a pénteken aláírt együttműködési megállapodás.

Kapcsolódó galéria

Együttműködési megállapodás az MVM Csoporttal