Együttműködve a bűnmegelőzésért
Eredményesen zárult a Közösségi Rendészeti Projekt. Az Országos Rendőr-főkapitányság, a Svájci Fejlesztési Alap, valamint a nyíregyházi önkormányzat együttműködésével megvalósult program célja, hogy az egyenruhások közelebb kerüljenek a lakossághoz.

Nyíregyháza 2014-ben kapcsolódott be a Belügyminisztérium által indított kezdeményezésbe, amelynek célja az volt, hogy a rend őrei közelebb kerüljenek a városlakókhoz.

 

Nyíregyháza több pontján

 

A program során az egyenruhások Nyíregyháza több körzetében segítettek a bűnmegelőzésben, felmérték és közvetítették a lakosság részéről jelentkező problémákat, valamint a megoldásban is hatékonynak bizonyultak. Többek között a program keretében avattak irodát a Jósavárosban, ahol két közösségi rendőr teljesít szolgálatot.

 

Svájci támogatás

 

A Svájci Fejlesztési Alap támogatásával megvalósult program lényege, hogy a közösségi rendészeti filozófiát a klasszikusan reagáló magyar rendőrségnél is meg tudják honosítani. Nyíregyháza egyike volt annak a négy kísérleti városnak, ahol elindították a programot. A város több körzetében összesen hét egyenruhás vett részt a közösségi rendészeti munkában.

 

Eredményes együttműködés

 

A projekt záróeseményén a tapasztalatokat összegezve elhangzott, eredményes volt a közös munka. A lakosság egyre nyitottabb, amelyet az is igazol, hogy megduplázódott a felkérés a bűnmegelőzési előadásokra, a nyugdíjasklubok, az ifjúsági szervezetek, a támogató egyesületek gyakrabban veszik igénybe a közösségi rendőrök nyújtotta segítséget – mondta Jászai Menyhért, alpolgármester.

Piszár Tünde

(Fotó: Trifonov Éva)