Ehető virágok

Bodza

Talán a bodza virága a legismertebb, amelyet évtizedek óta felhasznál az ember. Virágából szörpöt vagy palacsintatésztában sült desszertet készíthetünk.

Akác, árvácska és rózsa

Az akác fehér virága is sokféleképpen felhasználható, magját és kérgét azonban ne együk meg, mert mérgező. Az árvácska általában a kertek dísze, de enyhén mentás íze miatt különböző saláták dekorálására is alkalmas, ugyanúgy, mint a rózsaszirom. Ezeket szervírozás előtt elő kell készíteni: alsó, fehéres részét el kell távolítani. Édességek, desszertek, saláták ízesítője lehet.

Mit és honnan?

Nagy Zoltán, a Tuzson János Botanikus Kert kertvezető-helyettese több ehető virágot mutatott meg a nyiregyhaza.hu olvasóinak. Azt mondta, nagyon sok olyan növény létezik, amelyiknek ehető a virága, de tudni kell azt is, hogy nem mindegyiké. A szakember kifejtette, tisztában kell lenni azzal, melyik virágot szabad és melyiket nem megenni. Fontos továbbá tisztában lenni a virág eredetével: honnan származik, nem kezelték-e kemikáliákkal. Forgalmas utak mentéről soha ne szedjünk virágot, illetve a szedésnél oda kell figyelni, hogy ne a bimbókat és ne az elszáradt részeket tépkedjük le, hanem akkor szedjünk virágot, amikor az ereje teljében van.

Hagyma

A hagyma nemzetségbe tartozó növények virágai mind ehetőek, a büdöske virágszirmaiból pedig gyógytea készíthető. A metélőhagyma virágainak íze kevésbé markáns, a fokhagyma virágának az íze pedig enyhébb a termésénél.

[REKLAM]

Körömvirág

A körömvirágnak csak a szirmait érdemes elfogyasztani, pollenje allergiát okozhat. Virágszirmai rizs, hal, húsleves, omlettek, tejes ételek vagy édes sütemények díszítésére is alkalmasak.

Sásliliom

A sásliliom virágának íze a friss saláta leveléhez hasonlít, enyhén gesztenyés, mandulás utóízzel. Színpompás virágait Kínában évszázadok óta fogyasztják, leggyakrabban gyömbéres-zöldséges csirke mellé kínálják. A sásliliom virága, akár a tökvirág, tölthető. Bimbója a többi virággal ellentétben szedhető, kevés olajban párolva, sóval, borssal fűszerezve sültek mellé különleges köretként tálalható.

Tök

Édes ízű virága tölthető, palacsintatésztába mártogatva pedig olajban kisütött desszert lehet.

Tulipán

Az otthonok gyakori dísze az étkezőasztalon nemcsak vázában nyújthat élvezetet, hanem a tányéron is. A virág íze az uborkáéhoz hasonlít, ropogós, viszont pollenallergiát okozhat.

Sokféle felhasználhatóság

Az ehető virágokat sokféleképpen használhatjuk fel a konyhában: készülhet belőlük szörp, lekvár, zselé, keverhetjük habokba, illatosíthatunk velük ecetet, de kandírozás után is különleges ízhatást érhetünk el a virágokkal. Jégkockába zárva pedig az italokat tehetjük velük különlegessé.

Pitypangszirup

A pitypangból a kislányok nyaranta koszorút készítenek, szirmaiból azonban szirup is lehet. Ezt a sűrű folyadékot desszertekre öntetként, vajas kenyérre és süteményekbe ízesítőként használhatjuk cukor, méz vagy juharszirup helyett. A pitypangszirup receptjét a világhálón találtam.

Hozzávalók:
– 2 nagy marék pitypangszirom
– 1 kg barnacukor
– 1 citrom leve
– 1 liter tisztított víz

A megmosott, levágott virágszirmokat felöntjük a tisztított vízzel és kis lángon felforraljuk. Kihűtjük és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap a leszűrt léhez hozzákeverjük a citrom levét, a cukrot és fedő nélkül ismét felforraljuk. Hűtés után a folyamatot még kétszer, háromszor elvégezzük, ezalatt besűrűsödik a folyadék. Addig kell ezt folytatni, amíg mézszerű anyagot nem kapunk. Fertőtlenített üvegekbe töltve a spájzpolcon pihenhetnek felhasználásig.

Mikita Eszter