Éjfélre jár – 30 éves a Pro Musica
30. születésnapját ünnepli idén a Pro Musica Leánykar. A Cantemus Kóruscsaládhoz tartozó énekkar 1986-ban jött létre azért, hogy a Kodály Zoltán Általános Iskolát elhagyó, énekelni vágyó lányoknak legyen lehetőségük szenvedélyüket tovább gyakorolni. Az évfordulót egykori és jelenlegi tagok ünneplik közösen október 29-én, szombaton a Római Katolikus Társszékesegyházban.

A Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában 1958-tól folyik az ének-zene tanítása Kodály Zoltán zenepedagógiai módszerei alapján. Az ide járó gyerekek minden nap több formában találkoznak a zenével. Életkoruknak megfelelően kórusokban énekelnek. Hogy a zene szeretetét az itt végzettek is továbbvigyék és a nyolcadik osztályt követően is hódolhassanak zene iránti rajongásuknak, Szabó Dénes Kossuth,- és Liszt -díjas karnagy, a Nemzet Művésze 1986-ban létrehozta a Pro Musica Leánykart. A kórus már 1986-ban első díjat és Nagydíjat nyert Debrecenben, a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen. A Pro Musica Leánykar azóta is számos verseny, megmérettetés győztese, akiket fennállásuk 10. évében Európa Nagydíjjal is kitüntettek. Az elmúlt három évtized alatt több, mint 400 énekes fordult meg a kórusban. A születésnapi hangversenyen közülük kétszázötvenen énekelnek majd.

 

Felcsendülnek az elmúlt három évtized legszebb dalai

 

Szabó Dénes, Kossuth,- és Liszt -díjas karnagy, a Nemzet Művésze elmondta, azt reméli, hogy jó formában lesznek az énekesek. A szombati előadásra az elmúlt 30 év nevezetes műsorszámai közül válogattak. Szabó Dénes hozzátette, egy kicsit emlékező is lesz a műsor, de azért arra is nagyon vigyáztak, hogy a legszebb művek sorra kerüljenek.

 

Október 29., szombat 22 óra

 

A Magyar Örökség és Bartók-Pásztory-díjas Pro Musica Leánykar repertoárja a zeneirodalom széles skáláját öleli fel, a gregoriántól napjainkig. Műsorukban megtalálhatók Bartók Béla, Kodály Zoltán művei mellett a reneszánsz és a romantikus kórusművészet jeles darabjai úgy, mint a kortárs magyar zeneszerzők művei. Nevükhöz fűződik számos új mű bemutatása is. Az évek során a Cantemus kórussal közösen 10 önálló cd-t jelentettek meg. A különleges hangulatú, születésnapi éjszakai koncertre október 29-én, szombaton, 22 órától kerül sor a Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Társszékesegyházban.

ME.