Éjjelente nyomoztak a gyermekgyilkos után
Éjjel, sokszor alvás nélkül, rengeteg kávéval ébren tartva magukat dolgoztak a Móricz Zsigmond Színház művészei, hogy megvalósítsák álmukat. Minden szabadidejüket arra áldozták, hogy gyermekgyilkos után nyomozzanak, vagyis színpadra állítsák Martin McDonagh Párnaember című darabját.

[video]

Éjjelente tartó, hajnalokba nyúló próbafolyamaton van túl a Móricz Zsigmond Színház négy művésze. A nyíregyházi színészek jó barátok, összeálltak hát, hogy színre vigyék Martin McDonagh gyermekgyilkosságról szóló, Párnaember című darabját. Vaszkó Bence toborozta a csapatot, ő hívta össze régi barátait, főiskolai osztálytársait, hogy bemutassák a Párnaembert. Vaszkó Bence, Rák Zoltán, Varga Balázs és Nagyidai Gergő minden szabadidejüket arra áldozták, hogy a maguk kedvére színpadra állítsák a darabot, amely az agresszió világába kalauzolja a közönséget.
– Pár évvel ezelőtt egy barátom ajánlotta ezt a művet, nekem már akkor nagyon megtetszett, ezért gondoltam arra, hogy a nyíregyházi barátaimmal együtt előadhatnánk – mondta Vaszkó Bence, az előadás rendezője.

ÉJSZAKA PRÓBÁLTAK

– Régóta terveztük, hogy csinálunk együtt egy közös munkát – mesélte Rák Zoltán színművész, aki a darabban az író szerepét alakítja. – A darabot a szabadidőnkben próbáltuk, jórészt éjszaka, de egy jó érzéssel vágtunk bele a megvalósításba, hiszen úgy dolgozhattunk, ahogyan mi akartunk.
– Nagyon örültem az ötletnek, hogy a barátaimmal dolgozhatok – mondta Varga Balázs színművész. – Szeretem ezt a munkamódszert, hogy próbák után éjszaka dolgozunk. Nagyon fárasztó volt, de élveztem, mert az egész napos próbák, előadások után olyan energiákat kellett mozgósítani, amik a teljesítőképességünk határait feszegették, és ez igazán érdekes élmény volt.

LASSAN KIDERÜLT AZ IGAZSÁG

A négy fiatal művész előadása akkora sikert aratott, hogy a Móricz Zsigmond Színház műsorára tűzte az előadást, így a nyíregyházi művészetkedvelők végigkísérhetik a színpadi nyomozást, amely során szépen, lassan kiderül a gyilkosságokról az igazság. A Párnaembert március 21-én, április 8-án és április 18-án láthatja a nyíregyházi közönség a Móricz Zsigmond Színház Krúdy Kamarájában. Az előadásról a Nyíregyházi Televízió kulturális magazinjában, az Alkotás utcában látható riport.

F. A.