Elektronikus eljárás

Az elektronikus kapcsolattartás történetéről, valamint az e-perek változó jogszabályi környezetéről dr. Heinemann Csilla, az Országos Bírósági Hivatal Elektronikus Eljárások Főosztályának munkatársa tartott előadást. Az e-perek informatikai hátterét dr. Kapitány Attila, az OBH Elektronikus Eljárások Főosztályának munkatársa mutatta be, majd szemléltette a bíróság és az ügyfél közötti elektronikus kommunikációs csatornát.

Dr. Herczku Zsolt, a Nyíregyházi Törvényszék Polgári, Közigazgatási és Munkaügyi Kollégiumának vezetője ismertette az elektronikus eljárás megindítására vonatkozó szabályokat, és áttekintést adott az ezzel kapcsolatos bírósági gyakorlatról. A kollégiumvezető úr prezentációjában kiemelte a tárgyalás és a pervezetés során felmerülő eljárási és ügyviteli kérdéseket. Hangsúlyozta, hogy az elektronikus eljárás során mérvadó az, hogy az ügyfelek az elektronikus perekkel kapcsolatos megkereséseikre időszerű és szakszerű segítséget, választ kapjanak.

Karásziné dr. Valent Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék Gazdasági Kollégiumának csoportvezető bírája a különleges eljárásokban, valamint a csőd- és felszámolási eljárásokban alkalmazandó elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos teendőket emelte ki. Szót ejtett az illetékfizetés vonatkozásában felmerült kérdésekről is. A közigazgatási perekre vonatkozó speciális szabályokról, a gyakorlatban felmerülő kérdésekről, valamint a jogszabály hatályba lépése utáni jogalkalmazási problémákról dr. Szilágyi Ildikó, a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája tartott előadást.

Nyíregyházi Törvényszék