Életbe lépett a harminc napos szükségállapot Csehországban, tilos a karácsonyi és adventi vásárok megrendezése
Életbe lépett a harminc napos szükségállapot Csehországban, tilos a karácsonyi és adventi vásárok megrendezése

Csehországban este 10 órától reggel 5-ig zárva lesznek a vendéglők, a bárok és a klubok. A bevásárlóközpontokban bezárnak a vendéglátóhelyek, ételt csak elvitelre árulhatnak. Minden közterületen tilos az alkoholfogyasztás és betiltották a karácsonyi vásárokat is. A kormány azért döntött a szigorításról, mert egyre nagyobb problémát okoz a koronavírusos betegek ellátása a kórházakban – számolt be az M1 Híradójában.

Csehországban berobbant a járvány, pénteken már 26 ezer új esetet regisztráltak, mintegy hatezer beteget kezelnek a kórházakban, közülük nyolcszázötvenen súlyos állapotban vannak. Az egyre aggasztóbb járványmutatók miatt harminc napos szükségállapotot hirdetett ki a cseh ügyvezető kormány.

A Cseh Köztársaság valóban olyan veszélyhelyzetben van, amely már jelentős mértékben veszélyezteti az egészséget, az emberi életeket és a vagyont – mondta Andrej Babis cseh kormányfő.

Az intézkedés csütörtökön éjfélkor lépett életbe. Az éttermeknek, bároknak és éjszakai kluboknak este 10 órakor be kell zárniuk. A bevásárlóközpontokban csak elvitelre adhatnak ki ételt, és tilos alkoholt fogyasztani a közterületeken.

Továbbá tilos a karácsonyi és adventi vásárok megrendezése is, kivéve a karácsonyfa és a hal árusítását

– jelentette be a szaktárca ügyvezető minisztere.

Eközben pozitív lett a koronavírustesztje a cseh államfőnek is, ezért Milos Zemant csütörtökön este ismét a prágai Központi Katonai Kórházba vitték. A 77 éves Zeman saját kérésére, csak néhány órával korábban hagyta el a kórházat, ahol másfél hónapig kezelték. Betegsége miatt pénteken elmaradt az új kormányfő kinevezése, emiatt pedig elhúzódhat a kormányalakítás Csehországban.

hirado.hu