Életmentő segélyhívó

A nap 24 órájában munkatársak figyelik a monitorokat a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ Szent István utcai jelzőrendszeres házi segítségnyújtó diszpécserközpontjához. Ottjártunkkor egy otthoni segélyhívó készülékről érkezett riasztás. Az intézmény munkatársai azonnal felvették a kapcsolatot gondozottjukkal. A számítógép értesítését követően a gondozónő felhívta otthoni készülékén az ellátottat és kérte, mondja el, mi a probléma. A készülék végén lévő idős hölgy rosszullétről panaszkodott.

 

Digitális Magyarország

 

Magyarország Kormánya még 2014-ben határozott a Digitális Magyarország elnevezésű program létrehozásáról, amelynek kiemelt célja, hogy az infokommunikációs szolgáltatások és eszközök 2018-ra annyira terjedjenek el, mint ahogy azt a program négy alappillére rögzíti. Ezek a megvalósítandó célok a digitális közösség és gazdaságfejlesztés, az e- közszolgáltatások elterjedése, a digitális kompetenciafejlesztés, valamint az ezeknek hátteret biztosító szélessávú internet lefedettség biztosítása.

 

40 modern berendezés

 

Az Alapprogram megvalósításának egyik mérföldköve volt, amikor 2016 júliusában Nyíregyházán kiosztottak 40 olyan készüléket, amelyek egy karórából, valamint egy mérő,- és egy jeltovábbító berendezésből állnak. 10 esetben ezekhez szén-monoxid mérő is tartozik. A víz és ütésálló órát a gondozottaknak egész nap viselni kell azért, mert az így tudja az egyén aktivitását mérni. A gép az életritmust továbbítja a diszpécserszolgálat felé, amit a szakemberek riasztás esetén elemeznek.

 

Riasztás esetén gyors segítség

 

Liptákné Vass Ildikó, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ gondozónője elmondta, ezekkel a készülékekkel gyors segítséget tudnak nyújtani az időseknek. Azonnal fel tudják velük venni a kapcsolatot segélykérés esetén, és nagyon hamar a segítségükre tudnak sietni.

A központban található monitoron látható, ha a gondozott életében valami nem a megszokottak szerint történik. A bajba jutott ellátott otthonában 150 méteren belül tud kommunikálni. Így ha például valaki a fürdőszobájában, vagy a lakásához tartozó udvaron lesz rosszul, akkor is tudomást szereznek róla a központban.

 

170 jelzőkészülék

 

Szilvásiné Bojda Márta, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója elmondta, Nyíregyházán 2000-ben a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ működtetésében indult el, kísérleti program keretében a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, ahol 130 készüléket üzemeltek be és 130 idős embernek tudtak jelzőrendszeren keresztüli hívásfogadást aktiválni. Hozzátette, 2016-ban szintén pályázati keretből 40 modern, a 21. század technikai kihívásainak megfelelő készülékkel bővült a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás.

Ezzel összesen 170 időskorúra figyelnek a központ munkatársai az év minden napján, a nap 24 órájában. Szükség esetén a gondozók felkeresik az ellátottat otthonában, vagy gondoskodnak arról, hogy mentő érkezzen a helyszínre. 2016. júliusától több mint 280 esetben mentek házhoz a Gondozási Központ munkatársai. A legtöbb esetben rosszul lettek vagy elestek, azonban a gépnek köszönhetően egyre több időskorú komfortosabban, nagyobb biztonságban éli a mindennapjait.

 

Vigyáznak az ellátottakra

 

Jónis Andrásné otthonába pár hónappal ezelőtt szerelték fel a gépet. A gondozott elmesélte, azon a napon, amikor bekötötték hozzá a szerkezetet, már nem érezte magát annyira egyedül. Azt mondta, azóta is olyan, mintha vigyázna rá valaki.

A programhoz folyamatosan lehet csatlakozni. Ezt a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központban telefonon kell jelezni a 42-es körzetszám 416-083-as számon. Ahhoz azonban, hogy a lakásba beszereljék a szerkezetet, különböző feltételeknek meg kell felelni. Ezekről az intézmény munkatársai tájékoztatják az érintetteket.

ME.