Életre kelt irodalom a Művészben

 

Cseh Tamás Tangójával indult Grecsó Krisztián estje a Móricz Zsigmond Színház Stúdiójában.
A rendezvénysorozat háziasszonya Kováts Judit, két és fél kötetes író a rendezvény ötletgazdája. Az irodalmi folyóirat szerzői és a színház művészei is támogatták az elképzelést, majd a Nemzeti Kulturális Alap, illetve a Szépírók Társaságánál elnyert sikeres pályázat segítségével megszületett a Művész-asztal, mely a kortárs irodalom egy-egy jeles alakját mutatja be másképpen, mint ahogyan megszoktuk.

 

Augusztusban Boldizsár Ildikó járt Nyíregyházán. Hasonlóan óriási volt az érdeklődés, mint most, Grecsó Krisztián estjén.

 

Az, hogy másképp mutatjuk be őt – mondja Kovács Judit –, azt jelenti, hogy a műveikből válogatunk szöveget, ezt dramatizáljuk és színre visszük, megmutatjuk, hogy az irodalomból hogyan lesz élet, hogyan jelenül meg, hogyan kel életre. Ebben közreműködőink színművészek, a mai napon Pregitzer Fruzsina, Kosik Anita, Tóth Zolka, illetve a zenész, Karap Zoltán. És ez estéről estére változik, a produkció is,ha így fogalmazhatok.

Grecsó Krisztián a kortárs irodalom meghatározó alakja, a tőle megszokott kedvességgel, lenyűgöző stílusban reagált beszélgetőpartnere, Nagy Zsuka kérdéseire. A Pletykaanyu, az Álarcosbál, a Megyek utánad, a Mellettem elférsz, a Tánciskola vagy a Jelmezbál szerzője általában az alanyi irodalom képviselője, bevált műfaja a családregény. Alapvetően most is a család, a rokonságban lévő meghatározó egyéniségek szerepe volt a kulcskérdés.

 

Végtelen téma és élmény.

 

Én minden könyvem után őszintén és igaz szívvel kétségbeesem, hogy valaha az életbe eszembe jut-e még valami. Úgyhogy azért a figyelem, a sors, a Jóisten – mikor ki segít meg bennünket. Egy könyve mindenkinek van, azt szoktuk mondani, hiszen egy jó családregénnyi anyag az mindenki mögött ott van. Különösen itt Kelet-Európában nem kell nagyon megkapargatni a családi történeteket, hogy rögtön kiboruljon a szekrényből 3 csontváz, négy hihetetlen gyönyörű történet.

A rendezvénysorozat, a Művész-asztal további három estjén  – először februárban – Tompa Andrea, sikeres regényíró lesz a vendég, de tervezik Dragomán György és Darvasi László meghívását is.


Matyasovszki Edit