Élettörténetek Nyíregyházán

Nyíregyháza önkormányzata az Idősügyi Tanács kezdeményezésére és együttműködésével hirdetett pályázatot „Élettörténetek Nyíregyházán” címmel a városban élő nyugdíjasoknak. A pályázat célja volt, hogy az idős emberek megosszanak az utókorral egy-egy érdekes, velük megtörtént eseményt.

 

Feledésbe nem merülő történetek

 

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere azt mondta az átadóünnepségen, több célja volt a pályázatnak. Szerettek volna az idős embereknek egy szellemi tornát rendezni, amelyben leírhatták azt, amit átéltek. Az alpolgármester hozzátette, ez lényeges, hiszen írás közben az emlékezetüket használták, így szellemileg frissek maradhattak. Dr. Ulrich Attila kifejtette, másrészről pedig nem szerették volna, ha olyan történetek mennek feledésbe, amelyeket még nem meséltek el másoknak.

További képekért kattintson a fotóra!

A felhívásra 17 pályamű érkezett, amelyek mind tanítanak és történelmi eseményt is felelevenítenek.

 

Hófehér gyöngyvirág

 

Dr. Figula Györgyné Hófehér gyöngyvirág című munkájával nevezett. Azt mondta, az íráskor az vezette, hogy a gyerekeknek maradjon valami emléke. A nyugdíjas pedagógus hozzátette, napjainkban annyira szalad mindenki, hogy szinte már az unokatestvérek sem ismerik egymást. Azt mondta, lemásoltatta munkáját három példányban és odaadta azokat rokonainak. Ők pedig olvasgatják és gyakran belekérdeznek, hogy mi is volt, hogy is volt régen.

 

Hét díj a pályázaton

 

A megmérettetésben három különdíjat osztottak ki, Takács Lászlónak, Tilki Jánosnénak és dr. Fazekas Árpádnak. Harmadik lett Molnár Józsefné, második helyen végzett Tölgyesi Józsefné és Szabó Veronika, az első pedig dr. Figula Györgyné lett. Ők Bencs László emlékplakettet és oklevelet vehettek át Nyíregyháza alpolgármesterétől.

A pályamunkákat egy kötetben kívánja megjelentetni Nyíregyháza önkormányzata, és jövőre ismét meghirdetik a pályázatot.

M. E.

(Fotó: Trifonov Éva)