Elhunyt a legendás atléta edző - Szalka Géza váratlanul hagyott itt bennünket

Három évvel ezelőtt az egyik legrangosabb elismerést vehette át Szalka Géza. A Vasvári Pál Gimnázium testenvelőjének, a legendás atléta edzőnek a Magyar Utánpótlásért címet adományozta a Magyar Atlétikai Szövetség. Nem érdemtelenül. 

Szalka Géza a nagykállói Budai Nagy Antal gimnazistájaként került közelebbi kapcsolatba a sporttal, majd a Testnevelési Főiskolán végzett. Bár a kosárlabda is nagyon közel állt hozzá, az atlétika volt az igazi szerelme. A Vaspári Pál Gimnázium sporttagozatának indításánál is ott volt, majd sorban nyerték a bajnoki címeket. Több klasszis nevelkedett a kezei alatt, Pálóczi Gyula, Szenczi Erika, Molnár Tamás, Vasvári Sándor, Vas László, Rakonczai Beáta, de sorolhatnánk még a neveket. A Nyíregyházi Sportcentrum edzőjeként folyamatosan dolgozott és az elmúlt időszakban is több tehetséges versenyző felkészülését irányította. Nem volt a Városi Stadionban olyan atlétikai verseny melyen ne lett volna ott. Ha kellett időt mért, a rajtnál vagy a célnál felügyelte, hogy minden rendben legyen. Közben pedig mindenkihez volt egy-két kedves szava. Bár a sport töltötte ki a mindennapjait, nagyon családcentrikus volt, unokáiról mindig büszkén mesélt. Egészségesen élt, ahová csak lehetett, kerékpárral ment. 

Aztán szombaton délután érkezett a döbbenetes hir, hogy itt hagyott bennünket. Szalka Géza 71 éves volt. Géza bácsi, nyugodj békében, nagyon fogsz hiányozni...

Dankó L.