Elhurcoltak Emléknapja – Gyászünnepség Nyíregyházán

 

73 évvel ezelőtt...

 

Nyolcszázezer magyar katonát és civilt internált a Vörös Hadsereg a második világháború után a Szovjetunióba. A kollektív bűnösség bélyegét rájuk sütve bántak el a velük korábban hadban álló magyarokkal. Nyíregyházáról mintegy 2300 civilt vittek málenkij robotra, közülük csupán 300-an térhettek haza az 1950-es évek elején. Szinte nincs olyan magyar család, akit nem érintett volna a borzalmakkal teli esemény. Kővári Árpád három hónapos volt, mikor édesapját elhurcolták – ő sem tért vissza.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

 

Emlékező szavak

 

Az Elhurcoltak Emléknapja alkalmából tartott gyászünnepségen Nyíregyháza alpolgármestere, Jászai Menyhért is szólt. Elmondta:

„73 évvel ezelőtt, november 2-án olyan tragikus események zajlottak Nyíregyházán, amire nem voltak felkészülve az emberek. A város elfoglalását követően arra biztatták őket, hogy menjenek dolgozni, takarítsák el a romokat, folytatódjon az élet, ahol a harcok miatt abbamaradt. Sokan elindultak a munkahelyeikre, mások kinyitották az üzleteiket...nem sejtették, hogy az az esős, borongós novemberi nap a város gyásznapja lesz”

A politikai és civil szervezetek képviselői, valamint a gyászünnepségen megjelent túlélők, leszármazottak és hozzátartozók közösen koszorúzták meg az elhurcoltak nyíregyházi emlékművét.

 

Dér Vivien