Elindult a PET Kupa

Volt, aki még építette, mások pedig már ki is próbálták a hajójukat az indulás előtt a dombrádi Tisza-parton. Az ötödik PET kupa résztvevői 16 saját készítésű tutajt fabrikáltak az idei túrára. A tutajok olyan műanyag palackokon úsztak, amit a Tiszából és a folyó ártérből szedtek össze az amatőr és profi környezetvédők.

– 490 palackból épült, egyszerre négyen tudnak a négy széken evezni, a többiek addig pihenhetnek. Készítettünk rá egy napellenzőt, csak mivel nagyon fúj a szél, ezért ezt nem szereltük fel, mert csak hátráltatja a hajót – fejtette ki Kovács Kinga.


 

Szeméthegyek úsznak a folyókon

 

 

A PET kupa célja, hogy felhívják a figyelmet, egyre több műanyag szemét úszik a magyarországi folyókon. A résztvevők ezért a hagyományokhoz híven a túra során több tonna műanyag szeméttől igyekeznek megszabadítani a Tiszát.

– Tavaly közel 5 tonnát gyűjtöttünk össze, és ezt a mennyiséget most szeretnénk megduplázni, tehát idén egy 10 tonna hulladékot tűztünk ki célnak, de ez nagyon sok minden múlik, az időjáráson, a növényzet hihetetlenül gyorsan nőt a sok csapadék miatt, vízállás függő…– emelte ki Hankó Gergely projektvezető.

 

 

Egy hétig eveznek

 

 

A szervők hozzáfűzték, ez a munka ugyan csepp a tengerben, de bíznak benne, hogy sikerül felszámolni a Tisza szennyezettségét.

– Jön még palack bőven. Én láttam olyat valamelyik országban, hogy odaállt az autó, és bebillentette a szemetet az ártérbe. Szóval jön még, de miután egy kárpátaljai hajó is van, egész biztos, hogy az évek nekünk dolgoznak – tette hozzá Gyenes Károly PET kalauz.

A PET kupa résztvevői naponta 15 kilométert tesznek meg a Tiszán. Július 6-án Tokajba érnek, ahol megünneplik a Tisza napját. A környezetvédelmi túra egy hét múlva Tiszalökön fejeződik be.

 

Z. Pintye Zsolt