Elindult a területvédelmi tartalékosok toborzókampánya

Szeretem, megvédem! – ezzel a mottóval indít toborzó kampányt a Magyar Honvédség területvédelmi tartalékos szolgálatra. Ez a szolgálati forma összeegyeztethető a civil élettel, munka és felsőoktatási tanulmányok mellett is lehet bárki területvédelmi tartalékos. A jelentkezők a katonai felkészítések során elméleti és gyakorlati tudásra is szert tesznek.

Elindult a területvédelmi tartalékosok toborzókampánya a honvédségnél. A magyar haderőnek két nagy komponense van: a hivatásos haderő, amely professzionális szinten szolgálatot teljesítő katonákból áll, valamint az ezt kiegészítő területvédelmi tartalékos komponens, amely az egész országot lefedi, lehetővé téve, hogy helyben toborozzanak és helyben képezzék ki őket. Ennek az állománynak a növelése mind a honvédség, mind az ország szempontjából fontos. A Magyar Honvédséget egy modern, ütőképes haderővé alakítják át, ez az utóbbi két évben határozottan megmutatkozik mind eszközeiben, állományában, mind pedig szerkezetében.

„A területvédelmi komponensnek egy támogató szerepe van, országos lefedettséggel rendelkezik az ország minden területén, kihasználva a helyi ismeretet. A területvédelmi tartalékos katonák tudják a reagáló erőknek a harcát támogatni azzal, hogy fenntartják a biztonságos helyzetet, meg a mozgásszabadságot, és mivel ennek országos lefedettséggel kell rendelkeznie, sokkal több tartalékos katonára van szükség, és egy ilyen építési folyamatnak a részeként került bevezetésre most ez a kampány is.” – nyilatkozta Orosz Antal, A Magyar Honvédség Vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred parancsnoka.

Szolgálatteljesítés a lakóhelyért

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye az egyik legaktívabb az országban a toborzás szempontjából. Most is arra számítanak, hogy sokan fognak jelentkezni a területvédelmi tartalékos szolgálatra. Az egyik katona elmondta, gyermekkora óta foglalkoztatja a haderő, a felsőoktatási tanulmányait is ilyen területen végezte, hiszen fontosnak tartja a hazafias gondolkodást, így már két éve szolgál a Magyar Honvédség Vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezrednél.

„Ha használhatok ilyen kifejezést, lokálpatriótának tartom magam. Tehát a szűk lakókörömnek, a környezetemnek a biztonsága a legfontosabb számomra. A tartalékos szolgálati formában látom ezt a leginkább megvalósíthatónak, hogy itt azért a helyért, azokért a városokért, azért a környékért teljesíthessem nap mint nap a szolgálatomat, ahol születtem, ahol felnőttem és ahol a jövőmet is képzelem el.” – mondta el Dankó Mihály tartalékos százados.

Összeegyeztethető a civil élettel

A tartalékos katonák visszajelzései is azt mutatják: ez a szolgálati forma összeegyeztethető a civil élettel, munka és felsőoktatási tanulmányok mellett is lehet bárki területvédelmi tartalékos. Emellett a katonai felkészítések során megszerzett elméleti és gyakorlati tudást a civil életben is hasznosíthatják, illetve ez az ország védelmi képességét is jelentősen növeli.

„Nagyon sok barátommal beszélgetünk erről a honvédségről, illetve azt kell tudni róluk, hogy a szélrózsa minden irányában, minden szférában dolgoznak, illetve munkát vállalnak. És ilyen lehetőségeket - legyen szó akár kiképzési feladatokról, különféle változatos gyakorlatokról - más szférában nem igazán lehet találni, legalábbis én nem nagyon hallok róla. Tehát, hogyha az ember célja, hogy élményeket szerezzen, illetve egy megbízható csapatnak a tagja legyen, akikre gyakorlatilag a szolgálatteljesítési időn kívül is bármikor és bármiben számíthat, akkor úgy gondolom, hogy a Magyar Honvédség a leg az egyik legjobb hely.” – tette hozzá Dankó Mihály.

Területvédelmi tartalékos szolgálatra jelentkezhet, aki betöltötte a 18. életévét, büntetlen előéletű, cselekvőképes magyar állampolgár és rendelkezik állandó belföldi lakó- vagy (ideiglenes) tartózkodási hellyel, valamint legalább alapfokú iskolai végzettséggel. További információk a www.iranyasereg.hu weboldalon.