Elismerés a hulladékkezelésért

A hulladékkezelés kategóriában benyújtott pályázat a Nyíregyháza Megyei Jogú Város és a THG Nonprofit Kft. által évente kétszer közösen szervezett akciót mutatta be. Ennek lényege, hogy a hulladékok szelektálásával jelentősen lecsökkenthető a kommunális hulladék mennyisége, a környezetterhelés, megnő a hulladéklerakók élettartama, a hulladékok újrahasznosításával pedig értékes nyersanyagforrásokat kímélünk meg.

 

Nem csak virágért

 

A tavaszi és őszi akciók során a hulladékgyűjtő pontokon a lakosságtól átvett és lemért hulladékokért utalványt, vagy pedig növényi hulladékból készült komposztot ad a társaság. A hulladéknál pontosan meg van határozva, hogy kilogrammonként hány forint értékű utalvány adható, illetve milyen mennyiségű komposztot vihet el a lakos. A hulladékokért kapható utalványok nemcsak virágra válthatóak be, szerződtek fürdővel, könyvesbolttal, játéküzlettel, a helyi városüzemeltetővel (parkolójegy vásárolható), állateledelt árusító bolttal, optikával, számítástechnikai bolttal, a helyi színházzal, valamint a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft.-nél is beválthatóak az utalványok. A beváltóhelyek széles körével is igyekeztek a lehető legtöbb lakosnak kedvet csinálni az akcióhoz.

 

Jelentős „termés”, érdeklődés

 

Az idei első akció márciusban zárult, amin több mint félezren vettek részt. Az eredményt a számokkal lehet igazán érzékeltetni: nagyjából 20 000 kilogramm (20 tonna) papír-, 4000 kilogramm műanyag, 5000 kilogramm üveg-, 500 kilogramm fémhulladék és 200 kilogramm italos karton gyűlt össze, a THG Nonprofit Kft. adatai szerint. Ám a cégnél hozzátették: ennek sokszorosával kell folyamatosan számolni a Nyíregyházán jól működő, a lakosság által tudatosan használt szelektív gyűjtési rendszer eredményeként, melynek keretében – az úgynevezett nagy, sárga-kék edények kihelyezésével – tovább nőtt az odafigyeléssel rendszerezett hulladék mennyisége. Az elismerő oklevelet a THG Nonprofit Kft. ügyvezetője, Petró Árpád vette át a keddi díjkiosztón, Budapesten.

Tarczy Gyula