Elismerés a polgárőröknek

Május elsejétől láttak el közös szolgálatot a rendőrök és a polgárőrök Nyíregyházán. Az ötlet a Nyíregyházi Rendőrkapitányság, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség és a nyíregyházi városgondnok közös gondolkodásának eredménye. Péntekenként este 8 és reggel 4 óra között Nyíregyháza 7 helyszínén 19 alkalommal összesen 404 fő adott szolgálatot. A cél az volt, hogy az idegenforgalmi szezonban megőrizzék a közterületek biztonságát.

– Segíteni akartuk a rendőr kollégákat, és azt elérni, hogy a városlakók biztonságban érezhessék magukat és biztonságban tudhassák a gyerekeiket, unokáikat – mondta Czidor Mihály, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség 1. sz. régiójának vezetője. – Azt is szeretnénk, hogyha bárki elmegy Nyíregyházán szórakozni, jól érezhesse magát, és ne duhajkodásra legyen figyelmes.

A 2015-ös turisztikai idényben rendszeres szolgálatot ellátó és kimagasló tevékenységet végzett polgárőröket a Nyíregyházi Rendőrkapitányság, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség és Nyíregyháza önkormányzata elismerésben részesítette. Nyíregyháza rendőrkapitánya azt mondta: a polgárőrök nyári szolgálata igen eredményes volt.

További képekért kattintson a fotóra!

– Mivel péntek este, frekventált időpontban láttak el szolgálatot a polgárőrök, amikor a fiatalok egy-egy szórakozóhelyet útba ejtve megpihennek a játszótereken, parkokban, a garázdaság volt az elsődleges, amelyeket sikerült megszűrni – mondta dr. Illés László rendőr alezredes, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság vezetője. – De sikerült megakadályozni kisebb szabálysértéseket is, rongálásokat és a környéken lakókat bosszantó csendháborításokat.

Az elismerések átadásakor Nyíregyháza polgármestere elmondta: a polgárőrök meghatározó szerepet játszanak a város közbiztonságának megóvásában, amely a turisztikai szezonban különösen fontos. 2014-ben a turisták 170 ezer vendégéjszakát töltöttek el Nyíregyházán, idén nyáron ennél is többet, és sok az egy-egy napra ide érkező látogató is. A városban folyamatosan bővítik a térfigyelő kamerarendszert, de a bűncselekmények elkövetésénél a személyi jelenlét is jelentős visszatartó erő. A polgárőrök munkája több szempontból is eredményes volt.

[REKLAM]

– Kiemelnék három területet – mondta dr. Kovács Ferenc. – Az egyik a turisztikai szezon. Sóstón három hónap alatt idén is több százezer ember fordult meg, és semmilyen bűncselekmény nem történt. Ez nagyon komoly háttérmunkát feltételez. A másik terület a vandalizmus visszaszorítása. Mindenki láthatja, hogy az elmúlt időszakban jelentős fejlesztéseket hajtottunk és hajtunk végre a közterületeken, játszóterek, szabadidőparkok, kondiparkok épültek, ezért tűztük ki célul a rongálások visszaszorítását, ami szintén sikeres volt. A harmadik terület pedig a város 14 vendéglátóhelyének hétvégi ellenőrzése, ahol elsősorban a fiatalok, gyermekeink biztonságát tartjuk szem előtt. Itt nemcsak a szórakozóhelyekre kell odafigyelnünk, hanem azok környékére is. Ezen a területen is jelentős munkát végeztek a polgárőrök. Továbbra is számítunk a munkájukra, amihez az önkormányzat minden segítséget megad, azzal együtt, hogy köszöni és nagyra értékeli azt a tevékenységet, amit végeztek.

Nyíregyháza polgármesterétől, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőr-főkapitánytól és a Nyíregyházi Rendőrkapitányság vezetőjétől 29 polgárőr vehetett át oklevelet az eredményes munkáért.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)