Elismerték Kerülő Judit kiemelkedő teljesítményét

Kihívások a művelődés és a felnőttképzés világában címmel rendezték meg a Debreceni Egyetemen azt a konferenciát, ahol hagyományosan átadták a Durkó Mátyás Emlékérmet. 2024-ben Tóthné dr. Kerülő Judit, a Nyíregyházi Egyetem nyugalmazott oktatója vehette át ezt az elismerést.

A Durkó Mátyásról elnevezett emlékérmet 2006-ban alapította a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Andragógia Tanszéke és a Magyar Tudományos Akadémia Andragógia Albizottsága. Az érmet minden évben a Durkó Konferencia keretében adják át annak a szakembernek, aki kiemelkedő teljesítményt nyújtott a művelődés és a felnőttkori tanulás területén. 2020-tól a Nemzeti Művelődési Intézet is csatlakozott az érmet alapító szervezetekhez, így most már a három szervezet vezetői közösen adják át ezt a rangos tudományos életműdíjat. Idén Tóthné dr. Kerülő Judit, a Nyíregyházi Egyetem nyugalmazott oktatója vehette át ezt az elismerést.

„Ez a díj a szakma egyik legrangosabb elismerése, egy kizárólagosan szakmai díj. Életműdíjként emlegetik, ami azt jelenti, hogy az ember valószínűleg karrierje vége felé kapja meg. Ezt a kulturális szakemberképzésben jelentős szerepet játszó szakemberek kapják. Nagyon örülök, mert ez egy rangos elismerés, és én vagyok a 9. díjazott. Az elődeim a kulturális szakemberképzés legnagyobbjai voltak, mint Durkó Mátyás, Harangi László és Maróti Andor, akik valóban nagyon sokat tettek a szakmáért. Ez egy gyorsan fejlődő szakma, amit az elnevezés változásai is mutatnak: indultunk a népművelő képzéstől, majd művelődésszervező, andragógusképzés következett, és most a közösségszervezésnél járunk. Ez azt jelenti, hogy a szakma folyamatosan megújul” – fejtette ki Tóthné dr. Kerülő Judit.

Kerülő Judit külön kiemelte, hogy a Nyíregyházi Egyetem közösségszervező szakán végzett hallgatók olyan kiváló szakemberek, akik sikeresen elhelyezkedhetnek a munkaerőpiacon. Akár kommunikáció, média vagy kulturális területén dolgoznak bárhol az országban, mindig öröm a nyíregyházi campuson végzett hallgatókkal beszélgetni. Tapasztalata szerint ezek a szakemberek jól hasznosítják az egyetemen tanultakat, ami látszik a munkájukban is.

Nálunk egy nagyon jó hangulatú, családias képzés zajlik, ahol kiváló közösségek alakulnak ki a csoportokon belül. Előfordul, hogy valakinek munkahelyi vagy magánéleti problémái miatt nehéz folytatnia a képzést, de a csoport többi tagja nem hagyja, hogy bárki lemorzsolódjon vagy kimaradjon. Nagyon jó érzés látni, hogy a hallgatók tartják a kapcsolatot egymással. Egyrészt azért, mert hasonló területen dolgoznak, másrészt pedig azért, mert kellemes élmények kötődnek a képzéshez, és emiatt is szívesen ápolják a kapcsolatot” – mondta el Tóthné dr. Kerülő Judit, a Nyíregyházi Egyetem nyugalmazott oktatója.

Kerülő tanárnő 2021 óta nyugdíjas éveit tölti, de továbbra is aktívan részt vesz a közép- és felsőfokú kulturális szakemberképzésben. A Debreceni Egyetem Humántudományok Doktori Iskolájának neveléstudományi és szociológiai doktori programjában témavezetőként, valamint doktori szigorlatok és védések opponenseként és bizottsági tagjaként folyamatosan támogatja a tudományos pályájuk elején lévő kollégákat.