Elkészült az Arany János utcai körforgalom

Január második felében közművezeték-kiváltási munkálatokkal kezdődött meg az Arany János utca–Kígyó utca–Szarvas utca csomópontban a körforgalom építése. A vezetékrendszer elhelyezése után a meglévő útburkolat felbontása, a körgyűrű kialakítása, szegélyezés és aszfaltozás valósult meg. A beruházás a „Nyíregyháza önkormányzati tulajdonú belterületi útjainak fejlesztése” című pályázat keretein belül, közel 395 millió forint uniós támogatással jött létre. Mindezek mellé az önkormányzat több mint 42 millió 900 ezer forint önerőt és plusz forrást is nyert a megvalósításhoz, amelyek következtében a támogatás mértéke 88 százalékra nőtt. A projekt keretein belül a Garibaldi utcán, a Csaló közben és az Arany János utcán út- és járdaburkolat felújítása valósult meg és elkészült az Arany János utca– Kígyó utca–Szarvas utcai körforgalom.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere a körforgalom átadásán a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, régen vártak a nyíregyháziak erre a körforgalomra, hiszen helyén nagyon sok halálos kimenetelű baleset történt. A nagy áteresztő képességű csomópont balesetmentesítését fontosnak tartotta a város vezetése. A polgármester kifejtette, már 2012 januárjában beadták azt a pályázatot, amit most lezártak.

 

Júniusban befejeződött

 

Az eddig balesetveszélyesnek számító közlekedési csomópontot a közlekedők már birtokukba vették.

További képekért kattintson a fotóra!

Móré Gusztáv, műszaki ellenőr azt mondta, teljes mértékben használható a körforgalom, amelynek megtörtént az átadás-átvétele.

 

A körforgalomnak a környék lakói is nagyon örülnek

 

Dr. Hagymási Józsefné az Arany János utcán lakik ötven éve. Elmondta, a csomópontban mindig problémát jelentett a közlekedés, sok halálesetet láttak az itt élők.

 

Folytatódnak a munkálatok

 

A felújítás során az Arany János utcán 22 parkoló helyett a közterület két oldalán 31 állást alakítottak ki, a Szarvas utcán további nyolc segíti a parkolást. A projektben kialakított buszmegállókhoz padokat helyeznek ki, ősszel pedig faültetés történik a körforgalomnál. Ez a beruházás szervesen illeszkedik ahhoz a programhoz, amely három évvel ezelőtt kezdődött meg és az utak állapotára vonatkozik. Tervben van több út fejlesztése a városban, ebben az évben is 800 millió forintot fordítanak út- és járdaépítésre, de lassan a végéhez érnek azok a kátyúzási munkálatok, amelyek 35 nyíregyházi utcát érintenek. Nyíregyházán a saját erős beruházások augusztus második felétől indulnak.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)