Elkezdődött a NAV húsvét előtti, fokozott ellenőrzése megyénkben is

Vásárlás előtt azonban érdemes több helyen tájékozódni az árakról, hiszen a vásárlás helyétől és a tojás méretétől függően más és más árakkal találkozhatunk. A KSH adatai szerint tavaly húsvétkor 362 forint volt 10 darab tojás átlagára, idén azonban magasabb árak várhatóak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal revizorai többek között a minőséget, a számla- és nyugtaadást is ellenőrzik a tojásárusoknál. De természetesen húsvét előtt az ünnepkörhöz kapcsolódó termékeket árusítókat figyelik akciójuk során. Ellenőrzik a húskészítményeket értékesítőket is. Az egyik legkedveltebb és legkeresettebb áru ilyenkor a sonka.

Magyar Norbert, a NAV Sz-Sz-B Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense kiemelte:

A számla és a nyugtaadás mellett ellenőrizzük azt is, hogy a nagyobb forgalom miatt, erre az időszakra felvett alkalmazottak bejelentése határidőben és szabályszerűen megtörtént-e. Az áruk eredetén kívül, hogyha társhatóságokkal közösen végezzük az ellenőrzéseket, azt is megnézzük, hogy a termékek minősége megfelelő-e. Természetesen ebben az időszakban forgalomszámlálást is végezhetnek az üzletek előtt a revizorok. Az üzletben az ellenőrzést is végrehajtják ezután, az online pénztárgépek adatait is vizsgálják, valamint a pénzkészlet egyezőségét is megvizsgálják a kollégáink.

A sajtóreferens hozzátette, március 26-ától a megye jelentősebb piacain és az üzletekben is ellenőriznek a szakemberek. Főként a húskészítményeket, tojást, húsvéti édességet és ajándéktárgyakat árusítóknál vizsgálódnak térségünkben is.


Dér Vivien