Elkezdődött a Nyíregyházi Kállay-kúria fejlesztésének 2. üteme
Elkezdődött a Nyíregyházi Kállay-kúria fejlesztésének 2. üteme

Megkezdődtek a kivitelezési munkálatok a Modern Városok Program keretében megvalósuló „A Nyíregyházi Kállay-kúria fejlesztésének 2. üteme” című projekt keretében, ezáltal folytatódik Nyíregyháza belvárosi kulturális tereinek bővítése, fejlesztése.

Mint ismert a Kállay-kúria főépületének felújítása az első ütemben már megvalósult. A már felújított főépülethez, a 2. ütemben megújul a korábban Hadkiegészítő Parancsnokság által használt, 1959-ben épített toldaléképület is. A rekonstrukció során a hajdani Hadkiegészítő Parancsnokság épületének egy része - az ingatlanon található melléképületekkel együtt - elbontásra kerül, emellett korabeli fotók alapján visszaépítik a történelmi főépülethez, a nyugati oldalon korábban lebontott nyitott árkádos részt is. Az ingatlan területén környezetrendezési munkák elvégzésére, valamint parkolók, kerékpártárolók, illetve csapadékvíz elvezető rendszer kialakítására is sor kerül.

Az egy emeletes, lapostetős, jelenleg üresen álló ingatlanban, kiállító-, és konferenciatermet, valamint multifunkciós teret alakítanak ki. Itt kap majd helyet egy állandó várostörténeti kiállítás is. A földszinten tervezett „Nyíregyháza város története” című várostörténeti kiállítás interaktív módon mutatja majd be a város fejlődésének történetét a kezdettektől az 1990-es évekig. Az emeleten több korcsoport kiszolgálására alkalmas konferenciaterem és egyben multifunkciós tér kerül kialakításra, mely a szabadidő hasznos eltöltését szolgálja.

A fejlesztés révén új, a mai kornak megfelelő kulturális térrel bővül Nyíregyháza belvárosa. A beruházás a Modern Városok Program keretében 400 millió forintos forrásból valósul meg. A projekt várhatóan 2020. első negyedévében fejeződik be.