Elkezdődött a tanév a Leszja Ukrajinka ukrán iskolában
fotó: Szarka Lajos

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg a tanévet a Leszja Ukrajinka ukrán iskola Nyíregyházán. A háború kitörése óta a kormány mindent megtesz a Magyarországra menekült ukrán családok és gyermekek ellátásáért és fontosnak tartja a hazánkban élő ukrán közösség fejlődését és megerősödését is.

Becsengettek a Leszja Ukrajinka Országos Ukrán Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola diákjainak is, az intézmény csütörtökön tartotta tanévnyitó ünnepségét a nyíregyházi Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Általános Iskola épületében, ahol ukrán nemzetiségű gyerekek tanulják, tökéletesítik anyanyelvi és hazájukkal kapcsolatos ismereteiket már második éve.

„Idén már második éve működik Nyíregyházán, a Zelk iskolában az ukrán nyelvoktató és honismereti iskola. Ez tulajdonképpen egy osztály, ahova ukrán nemzetiségű, illetve kettős állampolgárságú családok gyermekei járnak. Az iskola lehetőséget biztosít számukra, hogy anyanyelvüket és kultúrájukat ápolják” – mondta el Mushka Vladyslav, Ukrajna Nyíregyházi Konzulátusának megbízott vezetője.

A tanórákon a gyerekek ukrán nyelvet, olvasást és írást tanulnak. A kisebbek játékos módon ismerkednek a nyelvvel, például énekekkel, játékokkal, mesékkel és rajzolással. A Leszja Ukrajinka Országos Ukrán Nemzetiségi Nyelvoktató Iskolát a Magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat finanszírozza. Az első ilyen iskola Budapesten nyitotta meg kapuit, majd tavaly Nyíregyházán is megnyílt egy új intézmény, az ősökhöz való kötődés erősítése céljából.

„Úgy gondolom, hogy minden nemzetnek, és a hozzá tartozó gyermekeknek nemcsak joguk, de kötelességük is anyanyelvük gyakorlása. Az itt élő gyerekek Magyarországon, magyar nyelvű környezetben nyilvánvalóan a magyart használják az iskolában és az óvodában, ami miatt fokozatosan elhalványulhat az a kötődés, amely Kárpátaljához kapcsolja őket – hiszen sokan közülük onnan származnak. A város támogatja nemcsak az ukrán, hanem más nemzetiségi önkormányzatokat is abban, hogy megőrizzék identitásukat és anyanyelvüket. Ez egy rendkívül fontos dolog, hiszen mindez nemcsak színesíti, hanem erősíti is a várost” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Az ünnepség vendége volt vármegyénk szülötte, Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulja, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy sajnos manapság Ukrajnában, különösen Kárpátalján, már szinte lehetetlen részt venni rendezvényeken, legyen az bármilyen emelkedett és magasztos, anélkül, hogy ne esne szó a több mint két és fél éve tartó háborúról, amely árnyat vet a mindennapokra, és negatív hatással van az emberek életére. Ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy a tanévkezdés nem valaminek a lezárását jelenti, hanem épp ellenkezőleg, egy új, izgalmas út kezdetét. Ez az út az ismeretlen tudományok, az ukrán kultúra felfedezéséhez, megértéséhez és elsajátításához vezet.

„Kedves gyermekek! Most hozzátok fordulok, hiszen ti lesztek a jövő felnőttei, bármilyen hivatást vagy szakmát is választotok majd, bárhol is dolgoztok. Amit itt, a Leszja Ukrajinka Ukrajna Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola falai között megtanultatok, az hasznos lesz számotokra. A tanulás során nem a kapott érdemjegy a legfontosabb, hanem az, hogy a megszerzett tudásra mindig emlékezzetek, és azt az életben is alkalmazni tudjátok. Tanáraitok odaadással, megértéssel és szeretettel tanítanak benneteket, és mindig készek segíteni nektek. Legyetek bátrak! Ha valamiben bizonytalanok vagytok, kérdezzetek bátran tőlük. Biztos vagyok benne, hogy mindig igaz és őszinte válaszokat kaptok majd” – fogalmazott köszöntőjében Bacskai József.

A főkonzul köszöntőjében háláját fejezte ki a pedagógusoknak áldozatos munkájukért. Kiemelte, hogy a tanárok elkötelezett tevékenysége kulcsfontosságú a gyermekek oktatásában és békés körülmények közötti nevelésében, különösen a jelenlegi nehéz időkben. A főkonzul méltatta a pedagógusok erőfeszítéseit, akik a kihívások ellenére is töretlenül dolgoznak a tudás és az értékek átadásán a jövő generációja számára.

 

Kapcsolódó galéria

Ukrán tanévnyitó 2024 - Nyíregyháza