Elkezdődött a Tony Curtis Nemzetközi Filmfesztivál

17 ország 33 filmjét láthatja a közönség a Tony Curtis Nemzetközi Filmfesztiválon Mátészalkán. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei település az Oscar-díjra jelölt, kétszeres Golden Globe-díjas színészlegenda mellett Zukor Adolf producer által is kötődik a hollywoodi filmgyártáshoz.

Mintha csak egy hollywoodi filmpremieren lennénk, vörös szőnyegen vonultak fel a rendezők, színészek, producerek és filmes szakemberek a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Mátészalkán a Zukor Adolf Filmszínház előtt. Elkezdődött a Tony Curtis Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek díszvendége a a színész özvegye, Jill Curtis.

2017-ben találkoztak az özveggyel

A fesztivált a Magyar Hollywood Tanács, Mátészalka városa és az Origo Film Stúdió szervezte Tony Curtis emlékére, akinek családja a szabolcsi településről származott. A tanács azon hollywoodi magyar filmesek emlékét őrzi, akik Magyarországon születtek vagy felmenőik magyarok, ez mintegy ötszáz főt takar. Az elnök, Bokor Balázs még 2017-ben kereste fel Tony Curtis özvegyét Nevadában, aki örömmel fogadta a fesztivál szervezését.

"Most jutottunk el oda, hogy ezt a fesztivált életre hívhattuk. Már harmadik éve van egyébként Mátészalkán fesztivál, csak az első kettőt Adolf Zukornak szenteltük. Idén pedig kvázi felvezetve a jövő évi nagy programot, hiszen jövőre száz éve, hogy Tony Curtis született, tulajdonképpen ennek apropóján is szerveztük ezt programot, de ez természetesen önmagában is egy fontos fesztivál" - nyilatkozta a Magyar Hollywood Tanács elnöke, Bokor Balázs. 

Hollywoodi szálak

A város másik büszkesége, Zukor Adolf, akiről a filmszínházat is elnevezték Mátészalkán, ő a Paramount Pictures Filmstúdió alapítója volt, így több szálon kapcsolódik a szabolcsi település a világhírű hollywoodi filmgyártáshoz.

"Tony Curtis kötődése onnan származik, hogy az édesapja innen vándorolt ki a nagy vízen túlra, ahogy önéletrajzi regényében mondta és természetesen a fia, a világhírű színészóriás Tony, ahogy ő mondta, kétszer is apja lábnyomát kereste a mátészalkai utcák porában" - nyilatkozta a város polgármestere, Hanusi Péter.

A fesztivál ünnepélyes megnyitója egy igazi tánckavalkád volt a Zukor Adolf Filmszínház előtti téren. A három nap alatt 33 filmet láthat majd a közönség. Összesen 17 országból érkeztek a nevezések, a zsűri ezt négy kategóriában értékeli majd, játékfilm, rövidfilm, dokumentumfilm és rövid dokumentumfilm. A bírák között van Szász Attila filmrendező és Hargittai László vágó is, a fesztivál díszvendége pedig Koltai Róbert a magyar film- és színházi világ egyik ikonikus alakja.