Elkezdődött az őzek nászidőszaka

Fokozott figyelemmel kell közlekedni a közutakon, mivel július második felétől augusztus közepéig tart az őzek nászidőszaka, más néven az üzekedés. Ebben az időszakban az őzek a szokásosnál sokkal aktívabbak és óvatlanabbak, ezért nagyobb a valószínűsége annak, hogy váratlanul az útra lépnek.

 

Most kezdődik az őzek nászidőszaka. Ebben az időben az őzek kevésbé figyelmesek, és nemcsak hajnalban és szürkületkor, hanem egész nap aktívan mozognak. Emiatt nagyobb az esélye annak, hogy találkozunk velük az utakon, így fokozott óvatosság szükséges a közlekedés során. A természet ezen különleges időszakáról, valamint arról, hogy mire kell figyelni a közlekedés során, Fazekas Gergely, a Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezetének titkára beszélt a Nyíregyházi Televízió stábjának.

„Nyilvánvaló, hogy az autósoknak fokozott figyelemmel kell közlekedniük, de a szokásos óvintézkedéseken túl sokat nem tehetnek. Amikor például meglátnak egy őzet az úton, azonnal vészfékezéssel és a kormány irányításával próbálják elkerülni az ütközést. Fontos, hogy ne rántsák el hirtelen a kormányt, mert ezzel csak súlyosbíthatják a helyzetet, például beleborulhatnak az árokba. A legjobb, amit tehetünk, hogy odafigyelünk, és próbáljuk elkerülni a baleseteket. Ha az őz az útra lép, nem mindig van lehetőségünk elkerülni az ütközést, különösen olyan helyeken, ahol a vegetáció dús, és a látótávolság korlátozott. Ilyen esetekben próbáljunk meg körültekintőbbek lenni, hiszen a látótávolság javítása segíthet a balesetek megelőzésében. A legnagyobb veszély az, amikor napközben is találkozhatunk vadakkal. Az őzek, különösen a párosodási időszakban, amikor még viszonylag kevesebb nőivarú egyed van, a nőstények illatát követik. A bakok ilyenkor hajlamosak nem törődni azzal, hogy az úton kell keresztülmenniük, és előfordulhat, hogy lakott területeken is átvágják az utat. Ezért nekünk, autósoknak még inkább oda kell figyelnünk, és körültekintően vezetni a vadak megjelenésének időszakában” – mondta el Fazekas Gergely, a Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezetének titkára.

Fazekas Gergely hangsúlyozta, hogy ha valaki mégis elüt egy őzet, azonnal értesítse a rendőrséget. Mivel az ilyen jellegű baleset közlekedési balesetnek minősül, elsődlegesen feltétlenül szükséges a rendőrséget értesíteni a baleset bekövetkezéséről. A rendőrök kihívják a hivatásos vadászt, aki megvizsgálja az őzet, és a rendőrség felveszi a jegyzőkönyvet, amely szükséges a biztosító számára. Fontos, hogy ne próbáljuk meg elvinni az állatot, mert az bűncselekménynek minősül. A baleset bekövetkezéséért való felelősség megállapítása és a kárért való helytállási kötelezettség megállapítása komplex, így gyakran alakul ki jogvita vaddal történő ütközésből eredően.

„A vadászati törvény szabályozza, hogy mikor és hogyan felelős a vadász a vadászat során, míg a Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy veszélyes üzemek találkozásakor mindenki saját kárát viseli. A vadászat és az autóvezetés mindkettő veszélyes üzem, és ha ezek találkoznak, akkor a kár viselése általában az érintett feleket terheli, amennyiben nem állapítható meg vétkesség. Az autósok gyakran érzik ezt igazságtalannak, különösen, ha jelentős kár éri az autót, miközben egy vadállat, mint például egy agancsos őzbak, amelynek értéke több millió forintra is rúghat, súlyos kárt okozhat. Ha egy gímszarvas miatt félmillió forint kár keletkezik az autóban, de az állat értéke több millió forint, akkor valóban nehéz megítélni, ki járt rosszabbul. A vadásztársaság számára előnyös, hogy a kárviselés általában az érintett felet terheli, mivel ez egyébként is összhangban áll a jogszabályokkal. Az egyetlen kivétel az, ha az autós bizonyítani tudja, hogy a vad a vadászat során került az útra, például egy hajtás következtében. Azonban a vadászok általában ügyelnek arra, hogy a vad ne kerüljön az útra, és a hajtóvadászatok is az adott időszakban ritkák, így a vad saját mozgása miatt kerülhet az útra” – folytatta Fazekas Gergely, a Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezetének titkára.

Az Országos Rendőr-főkapitányság minden évben külön felhívja a figyelmet arra, hogy július és augusztus közepe között az autósoknak minden útszakaszon a szokásosnál óvatosabban kell vezetniük, nem csak a vadveszélyt jelző táblák után. Ha az út mentén őzeket látunk kergetőzni, kötelező lassítani. Ha egy őz átszalad az úton, számítsunk rá, hogy több is követheti, ezért lassítsunk és dudáljunk. A motorkerékpárosoknak különösen óvatosnak kell lenniük, mivel ők jóval védtelenebbek az autósokhoz képest. Az ütközés elkerülhetetlensége esetén vészfékezzünk, de ne rántsuk el a kormányt, mert az útról letérve vagy a szembe sávba sodródva nagyobb baleset történhet. Vadgázolás esetén hívjuk a rendőrséget, akik értesítik a vadásztársaságot az elpusztult vad elszállítása és a szükséges teendők elvégzése érdekében.