Ellátottjogi kiállítás
Országos jogvédői hálózat segíti az ellátottakat. Az Integrált Jogvédelmi Szolgálathoz szinte naponta érkeznek bejelentések, panaszok; a valós esetek többségénél az emberi méltósághoz való jog sérül. Az ellátottaknak, többek között fogyatékkal élőknek és időseknek a Váci Mihály Kulturális Központban tartottak tájékoztató napot, ahol egy különleges vándorkiállítást is megnyitottak.

Jogot ismerni és érvényesíteni

 

Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat az Emberi Erőforrások Minisztériumának önálló szervezeti egységeként működik a beteg-, ellátott- és gyermekjogokkal kapcsolatos állampolgári jogok érvényesítésének érdekében. A szolgálat nyíregyházi rendezvényén elhangzott, az ellátottjogi területen dolgozó képviselők törvényekben és a jogszabályokban meghatározott keretek között védik az ellátottak jogait, segítik őket azok megismerésében és érvényesítésében. Herczeg Rita, az IJSZ főosztályvezető-helyettese azt mondta, a legtöbb panasz szerint az emberi méltósághoz való jog sérül. A szakember szerint ez nem pénz kérdés, hanem hozzáállás és figyelem kérdése. Herczeg Rita hozzátette, az ellátásnyújtás vonatkozásában is merülnek fel hiányosságok, ám a Szolgálathoz beérkező megkeresések, panaszok egy része nem valós.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Kohut Árpád)

 

Az önkormányzat is segít

 

Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat rendezvényén Vassné Harman Gyöngyi önkormányzati képviselő kiemelte, Nyíregyháza 2013-ban indította el Esélyegyenlőségi programját, amelyet idén felülvizsgálnak annak érdekében, hogy minél eredményesebb legyen és az igényeknek megfelelően működjön a program.

 

Vándorkiállítás Nyíregyházán

 

Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat ellátottjogi pályázatot hirdetett. Több száz pályamű érkezett a kiírásra. Volt aki leírta, hogy milyen valódi vagy áhított jogaik vannak, de a legtöbben papírt és ceruzát ragadtak, például a nyíregyházi Abai Anita, aki Szabadság című rajzával első helyezett lett. Az alkotások a Váci Mihály Kulturális Központ földszintjén tekinthetők meg. A vándorkiállítás szeptember 13-áig látogatható Nyíregyházán, utána Salgótarjánban, majd Budapesten nézhetik meg az érdeklődők.

Dér Vivien