Ellenőrzés a hulladékudvarban
A Térségi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. hétfőtől egy hónapon át kísérleti jelleggel ellenőrzi, hogy a hulladékudvarokat használók jogosultak-e az udvarok szolgáltatásainak igénybevételére. A törvény szerint csak azok adhatják le ezeken a helyeken a hulladékot, akik a lakcímükön fizetik a közszolgáltatási díjat.

Egymás után érkeznek a járművek a Korányi Frigyes utcai hulladékudvarba. A Térségi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai a hulladék átvétele előtt egyeztetik a beszállító adatait. Hétfőtől egy hónapon át kísérleti jelleggel ellenőrzik, hogy a hulladékudvarokat használók jogosultak-e az udvarok szolgáltatásainak igénybevételére. A hulladékokról szóló törvény kimondja, hogy az ingatlanhasználó a települési hulladék részét képező elkülönítetten gyűjtött hulladékot hulladékgyűjtő pontra, hulladékgyűjtő udvarba, átvételi helyre vagy a közszolgáltatás körébe tartozó hulladékkezelő létesítménybe szállíthatja. Ezt a jogot az ingatlanhasználó csak úgy gyakorolhatja, ha a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat megfizette.


Hulladéklerakás csak a szolgálati díj fizetésével


Petró Árpád a THG kft. ügyvezetője elmondta, a beszállítóktól elkérik a lakcímkártyát, az ingatlan címe alapján keresést végeznek a díjhátralékosok adattárában. Ebből kiderül, hogy az ingatlan tulajdonosa jogosult-e a hulladékudvar szolgáltatására, vagy nem.
A hulladékudvarok használatának feltétele tehát a hulladékkezelési közszolgáltatási díj megfizetése, hisz ebbe beépítésre került a hulladékudvarok igénybevételének díja is. Az ellenőrzések során a hátralékkal rendelkezőket egyelőre csak figyelmeztetik, de később korlátozni fogják a szolgáltatás igénybevételét. Ezzel párhuzamosan a hatóságok arra is odafigyelnek majd, hogy megakadályozzák az illegális hulladéklerakást.

 

Szoboszlai Tibor