Ellenőrzik a kutyasétáltatókat
A cél nem a büntetés, hanem az, hogy a kutyákat a jogszabályoknak megfelelően vigyék a közterületre: a gazdák használják a pórázt, szedjék fel az ürüléket, illetve minél kevesebb legyen a konfliktus a kutyások és nem kutyások között.

Az egyhetes akció során többek között ellenőrzik a póráz alkalmazását, a kutyaürülék felszedéséhez szükséges eszközök meglétét, az állat chipjét és a játszótereken való kutyasétáltatás tilalmának betartását. Az ellenőrzésekre a lakótelepeken, játszótereken, pihenőparkokban, a Sóstói-erdő és a Sóstói-tó környékén is sor kerül.
Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője elmondta, az elsődleges cél, hogy a kutyáját mindenki a jogszabályoknak megfelelően vigye le a közterületre. Minél kevesebb legyen a kutyák által hátrahagyott ürülék a város területén, illetve minél kevesebb legyen a konfliktus a kutyatartók és nem kutyatartók között.

MOSOLYKÁRTYA JÁR A SZABÁLYKÖVETŐKNEK

Az eddigi tapasztalatok pozitívak, a kutyások általában betartják a szabályokat. Néhány esetben fordult elő, hogy a kutya póráz nélkül futott, de a gazdájánál ott volt a póráz, a sétáltatók összeszedik a házi kedvenc ürülékét. Bodrogi László hangsúlyozta, nem a bírságolás a céljuk. Akinél mindent rendben találnak, mosolykártyát is kap a közterület-felügyelőktől, amellyel megköszönik a város érdekében tett jogkövető magatartást. Aki kisebb szabálysértést követ el, azt figyelmeztetik. A játszótéri kutyafuttatást és az ürülék otthagyását viszont büntetik, a helyszíni bírság elérheti az 50 ezer forintot is.

Szoboszlai Tibor