Ellenőrzik a parkolókat

A VIDOR Fesztivál iránt évek óta mindig nagy az érdeklődés. Annak érdekében, hogy a fogyatékkal élők, mozgásukban korlátozottak esélyegyenlősége a kultúra területén is érvényre juthasson, a Polgármesteri hivatal Közterület-felügyelete egy héten keresztül kiemelten ellenőrzi a mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkolók igénybevételét.

– Szeretnénk azt biztosítani, hogy a fesztivál ideje alatt akik mozgásukban korlátozottak, a nekik fenntartott helyeket nyugodtan tudják használni – mondta Bodrogi László, Nyíregyháza MJV Közterület-felügyeletének felügyeletvezetője.

 

Több száz szabálysértés

 

A belvárosban összesen 25 mozgáskorlátozott parkoló van. Forgatásunkkor az egyiket 5 perc leforgása alatt ketten szerették volna jogtalanul igénybe venni. Pedig a parkolási tilalmat, illetve hogy a hely mozgáskorlátozottaknak van fenntartva az aszfaltra festett útburkolatjel és tábla is mutatja. Ilyen jellegű szabálysértést évente átlagosan 500 esetben követnek el a közlekedők. Idén augusztusig is már több száz alkalommal kellett intézkedni – mondja a szakember.

 

Súlyos pénzbírság

 

Nem árt tudni, hogy ha valaki jogtalanul veszi igénybe a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyet, szabálysértést követ el és 50 ezer forintos helyszíni bírságra számíthat. Feljelentés esetén ez az összeg 100 ezer forintos bírságot jelent. Azoktól pedig, akik a mozgáskorlátozottak részére kiadott parkolási igazolványt jogszerűtlenül használják, vagy visszaélnek vele, tettenérés esetén a közterület-felügyelet munkatársainak kötelesek azt átadni.

Piszár Tünde

(Fotó: internet)