Élménypedagógia, gyakorlatorientált kurzusok - MCC
Fotó: Illusztráció

Nyílt napot tartott a nyíregyházi Mathias Corvinus Collegium június 10-én. Céljuk az volt, hogy megmutassák: gyakorlatorientált kurzusok, érdekes témakörök, élménypedagógia várja a tanulókat az intézményben. A középiskolás program mellett tavaly indult a Fiatal Tehetséggondozó Program, melyre többszörös túljelentkezés volt. Az MCC pedagógusai úgy tartják, a sikerük abban rejlik, hogy a gyermekek tapasztalati úton, élményszerűen tanulhatnak.

A leendő ötödik osztályosok érkeztek a városból, és a vármegye egyéb településeiről a Mathias Corvinus Collegium nyílt napjára. A program célja az volt, hogy bemutassák a gyermekeknek a képzéseket. Szombaton két kurzus között választhattak: részt vehettek a robotika vagy a természettudományos kísérletek kurzuson. Az intézményben olyan témakörökkel, élménypedagógiai eszközökkel várják a tanulókat, melyek a közoktatásban nem elérhetők.

„Nagyon gyakorlatorientált kurzustematikával rendelkezik az MCC. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek mindent kipróbálnak, amiről beszélünk. Ha ez újraélesztés, akkor kipróbálják, elmegyünk a mentőállomásra. Ha kémiáról vagy természettudományokról van szó, akkor ezeket is kipróbáljuk, kísérleteket végzünk. Csak olyan eszközökkel, melyek otthon, a háztartásban is megtalálhatók. A „flow-jellegű” kutatásokra alapozva mindig abban próbáljuk a gyerekeket erősíteni, hogy mindent próbáljanak ki, ezt élményszerűen hozzuk közel számukra” – mondta Vargáné dr. Bosnyák Ildikó képviselet-vezető.

Tavaly indult a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetséggondozó Programja, azaz a FIT. A végzős 4. osztályosok számára nyújt komplex képzéseket, kurzusokat, melyek a közoktatásban nincsenek. Többek között az egészségügy, média-kommunikáció, robotika, dróntudomány világába is betekinthetnek. Az indulás évében többszörös túljelentkezés volt a FIT programra, a jelentkezők közül választották ki azt a 25 diákot, aki a 4 év során komplex tudással gazdagodhat.

„Azon kívül, hogy 4 éven keresztül folyamatosan kurzusokat biztosítunk számára, mindig elmegyünk kirándulni, erre az év minden évszakában sort kerítünk. Biztosítunk számukra egy nagyszabású tatai tábort is. Ezeken a képzéseken kívül angolt, valamint német nyelvet is tanulhatnak nálunk a gyerekek, teljesen kommunikáció alapú tudást biztosítunk számukra. Tehát könyvet, füzetet szinte nem is használnak, hanem az oktatók arra szeretnék őket megtanítani, hogy ha esetleg kilépnek a nagyvilágba, akkor bátran meg tudjanak szólalni, és helyt tudjanak állni” – emelte ki Sin Orsolya régióvezető.

A fiatal tehetségeken kívül középiskolás diákokkal is foglalkoznak. Ez elsősorban online tanfolyamokat jelent, de a közösségi élet kiépítése is hangsúlyt kap: klubdélutánokon, ennek részeként előadásokon, vitafórumokon, filmnézésen vehetnek részt szakemberek vezetésével.

„Jelenleg toborzási időszakunk van mind a két programban. Várjuk a leendő 5. osztályos gyermekek és szüleik jelentkezését június 30-ig, valamint a középiskolai programra jelentkezőket június 18-ig.”

A képviselet-vezető hozzátette, hogy szülői és pedagógusi visszajelzések alapján a programokban részt vevő gyermekek a szakmai tudás megszerzése mellett személyiségfejlődésen is keresztülmentek. Kialakult közöttük egy összetartó közösség.